Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία λόγω του Brexit, η Toyota και η Nissan θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του επιπλέον φόρου 10% που θα κληθούν να πληρώσουν για τα αυτοκίνητα που εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή πως δεν επιθυμεί ιδιαίτερα να τελειώσει η μεταβατική περίοδος για το Brexit χωρίς να υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, αλλά πιστεύει πως η Βρετανία μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπως δήλωσε.

Με τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου να πλησιάζει, ο Τζόνσον και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο, “να εργασθούν εντατικά” για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία η οποία θα διέπει τις σχέσεις τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1

Η Toyota διαθέτει ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στο Derbyshire της κεντρικής Αγγλίας, και ένα εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων στην Ουαλία.

Το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ στη βόρεια Αγγλία απασχολεί περί τους 7.000 ανθρώπους, με την Nissan να δηλώνει τον περασμένο Ιούνιο πως αυτό θα είναι “μη βιώσιμο” εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία.

Η ΕΕ λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ή τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το αργότερο, ώστε να μείνει αρκετός χρόνος για επικύρωσή της από την Ένωση πριν από το τέλος του έτους.

2Διάβασε επίσης

Ανήσυχες οι αυτοκινητοβιομηχανίες για άτακτο Brexit. Υπολογίζουν πως θα κοστίσει 110,5 δισ. ευρώ

Περισσότερες συνομιλίες για το εμπόριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα και στις Βρυξέλλες τη μεθεπόμενη, προτού οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ συναντηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί. Το Λονδίνο έχει πει επίσης ότι θέλει σαφήνεια έως τις 15 Οκτωβρίου για το κατά πόσον είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία.