Στο GP της Πορτογαλίας ο Charles Leclerc κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση, εν αντιθέσει με τον Sebastian Vettel ο οποίος περιορίστηκε στην 10η. Γενικά η φετινή απόδοση του Vettel δεν πλησιάζει αυτή του Leclerc, με τον Γερμανό να έχει μόλις 18 βαθμούς και να βρίσκεται στην 13η θέση του πρωταθλήματος, ενώ ο Μονεγάσκος έχει συγκεντρώσει 75 βαθμούς και βρίσκεται στην 5η θέση.

Οι κακές γλώσσες θέλουν την Ferrari να μην προσφέρει στον Vettel το ίδιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο που έχει ο Leclerc, αλλά ο Mattia Binotto, μετά το τέλος του πορτογαλικού GP, δήλωσε για μια ακόμη φορά πως τα μονοθέσια του Leclerc και του Vettel είναι πανομοιότυπα, με το αφεντικό της Scuderia να συμπληρώνει:

Ο Charles τα πάει καλά, αλλά περιμένουμε περισσότερα από τον Seb. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο Sebastian θα είναι σε θέση να τα καταφέρει καλύτερα στην Imola και να δείξει περισσότερα από αυτά που είναι ικανός να κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ωστόσο o Vettel μετά το GP της Πορτογαλίας δήλωσε:

Από τη μία πλευρά, είμαι ικανοποιημένος γιατί είχα την αίσθηση ότι οδήγησα καλά στον αγώνα. Αντιμετώπισα δυσκολίες στην αρχή, αλλά στη συνέχεια οδήγησα καλά.

Ωστόσο είναι προφανές πως το άλλο μονοθέσιο της Ferrari είναι πολύ πιο γρήγορο. Που χάνω χρόνο; Προσπαθώ να το βρω. Κάποιοι ηλίθιοι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά είμαι εντελώς ηλίθιος; Αμφιβάλλω.

Μερικές φορές, αν είσαι τυχερός, μπορείς να φτάσεις στο όριο. Δεν το έχω φτάσει ποτέ και αν το κάνω, τότε θα το πετύχω με πολλή δυσκολία. Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, το άλλο μονοθέσιο φαίνεται πολύ πιο εύκολο [να φτάσει στο όριο].

Πρέπει να κοιτάξω μόνο τον εαυτό μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ, αλλά φυσικά πονάει. Ειδικά επειδή οι δικές μου προσδοκίες είναι μεγαλύτερες από τις προσδοκίες των άλλων.

Δεν με νοιάζει καθόλου ο ντόρος που γίνεται. Αλλά για μένα που βρίσκομαι μέσα στο μονοθέσιο είναι δύσκολο να το διαχειριστώ. Είμαι πολύ φιλόδοξος και πολύ πεινασμένος για περισσότερα.