Από τον Δεκέμβριο η μετοχή της Tesla θα βρίσκεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 της Wall Street. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, μια ανακοίνωση που έχει δώσει σημαντική ώθηση στη μετοχή της Tesla, εν αναμονή μιας συναλλαγής ύψους 51 δισ. δολαρίων από τα funds του δείκτη που προσαρμόζουν τις συμμετοχές τους.

Πρόκειται για ένα ορόσημο για την εταιρεία, που κατά την πορεία των 17 ετών είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, από το να αυξήσει την παραγωγή της και να παράξει κέρδη, έως το να πείσει τους σκεπτικιστές της Wall Street.

Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 πριν από το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης στις 21 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως σε δύο φάσεις, διευκολύνοντας την προσαρμογή των επενδυτικών funds.

Η Tesla θα είναι μία από τις μεγαλύτερες δεικτοβαρείς προσθήκες στον S&P 500 την τελευταία δεκαετία και κατά συνέπεια θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές χρηματοδότησης στην ιστορία του,

δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης του δείκτη.

Με κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνά τα 430 δισ. δολάρια, η Tesla θα είναι από τις πιο πολύτιμες εταιρείες που έχουν προστεθεί ποτέ στον δείκτη, με αξία μεγαλύτερη από αυτή του 95% των υφιστάμενων εταιρειών στον S&P 500. Η Tesla θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα είτε στην 8η, είτε στην 9η θέση των πιο πολύτιμων εταιριών του δείκτη S&P 500.

Χθες η μετοχή της Tesla έκλεισε στα 408,09 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της να αγγίζει τα 386,83 δισ. δολάρια. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση, η μετοχή εκτοξεύτηκε και μετασυνεδριακά αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα 462 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της Tesla να αγγίζει τα 438 δισ. δολάρια.

Η είσοδός της Tesla στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 σημαίνει ότι τα επενδυτικά funds που διαπραγματεύονται στον S&P 500, θα πρέπει να πουλήσουν μετοχές αξίας περίπου 51 δισ. δολαρίων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο S&P 500 και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν αντίστοιχες της Tesla, έτσι ώστε τα χαρτοφυλάκια τους να αντικατοπτρίζουν σωστά τον δείκτη, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices. Η Tesla θα αντιπροσωπεύει περί του το 1% του δείκτη.

Με κέρδη περισσότερο από 450% η μετοχή της το 2020, η Tesla έχει γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο, παρά την πολύ μικρότερη παραγωγή της σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Tesla έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία από πλευράς κεφαλαιοποίησης που έχει ενταχθεί ποτέ στον S&P 500. Συνήθως τα νέα μέλη του δείκτη έφταναν σε αυτά τα επίπεδα, πολύ μετά την ένταξή τους. Η Tesla είχε πιάσει το κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης (8,2 δισ. δολ.) εδώ και πολύ καιρό για την ένταξη στον S&P 500, αλλά υπήρχαν άλλοι παράγοντες, που την κρατούσαν εκτός. Κυριότερος ήταν τα ερωτήματα για την αξιοπιστία των στόχων της σε επίπεδο παραγωγής και πωλήσεων. Η αρμόδια επιτροπή (Index Committee) στην S&P Dow Jones Indices αναλύει όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων μελών.

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες πρέπει να έχουν εμφανίσει τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα κερδών για να γίνουν αποδεκτές. Η Tesla πέτυχε το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο κερδών το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου επί εσόδων 8,77 δισ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα πέτυχε ρεκόρ παραγωγής με 139.300 παραδόσεις οχημάτων.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η μετοχή της Tesla βρίσκεται σε “φούσκα” και ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει να μην προστεθεί στον S&P 500 στα τρέχοντα επίπεδα.

Το 1999, η μετοχή της Yahoo σημείωσε άνοδο 64% σε 5 ημέρες διαπραγμάτευσης μεταξύ της ανακοίνωσης ότι θα προστεθεί στον δείκτη στις 30 Νοεμβρίου και της συμπερίληψής της μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στις 7 Δεκεμβρίου. Η κεφαλαιοποίηση της Yahoo τότε ήταν σχεδόν 56 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι σήμερα με τον δείκτη S&P 500 συνδέονται στοιχεία ενεργητικού άνω των 11,2 τρισ. δολαρίων.