Το Brexit χωρίς συμφωνία θα κοστίσει 62 δισ. ευρώ στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Σχετικά άρθρα

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν έρθει ακόμη σε κάποια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γι’αυτό και η Ένωση Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (SMMT) του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του 2020, ειδάλλως, ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας 55,4 δισ. λίρες (62 δισ. ευρώ) σε δασμούς έως το 2025.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, εκτός από την επιβολή δασμών, θα οδηγήσει και στη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2 εκατ. μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία έξοδος χωρίς συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ θα προκαλούσε περίπου 2.500 – 3.000 ευρώ αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων, που θα εξάγονται από τη χώρα με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τομέας αυτοκινητοβιομηχανίας στην χώρα απασχολεί περίπου 850.000 άτομα. Ο συγκεκριμένος βιομηχανικός κλάδος βρίσκεται σε συνεχή κάμψη από το 2016 και μετά, από τότε δηλαδή που πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit. Από τότε καταγράφεται σταθερή μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Βρετανία και Ε.Ε πρέπει να υπογράφουν νέα εμπορική συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου του 2021. Το 2019 κατασκευάστηκαν 1,3 εκατ. αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 80% εξ’αυτών να εξάγονται, με το 55% να έχει προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠηγήReuters.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ο Τραμπ υπόσχεται να καταργήσει νόμους για το κλίμα αν οι πετρελαϊκές του δώσουν 1 δισ. δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να ανατρέψει δεκάδες περιβαλλοντικούς κανονισμούς και νομοθετήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνάντηση με κορυφαία στελέχη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, κατά...

Η Hertz χρέωσε με 277 δολάρια για βενζίνη πελάτη της που νοίκιασε ένα Tesla Model 3

Η επιστροφή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου με γεμάτο το ρεζερβουάρ καυσίμων έχει γίνει πραγματικότητα για πολλούς ταξιδιώτες, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος νοικιάζει ένα ηλεκτρικό...

H Tesla κλείνει το εργοστάσιο της Γερμανίας για “μια ημέρα”

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Tesla στο Gruenheide κοντά στο Βερολίνο, Andre Thierig, έκανε γνωστό ότι στις 10 Μαΐου θα υπάρξει μια προγραμματισμένη διακοπή...