Ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων για ανεξόφλητες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας αλλά και της τροχαίας, κυρίως για παράνομο παρκάρισμα, οι οποίες χρονολογούνται ακόμη και από το 2016.

Αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν τους είχαν επιδοθεί οι συγκεκριμένες κλήσεις (ούτε προσωπικά, ούτε είχαν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο τους), ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως την ημερομηνία που εμφανίζονται να έχουν παρκάρει παράνομα δεν πέρασαν από το κέντρο ή ακόμη ήταν εκτός Αθηνών.

Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως έχουν πληρώσει στο παρελθόν την κλήση που τους έχει αποσταλεί ξανά, αλλά δεν έχουν κρατήσει το αποδεικτικό πληρωμής. Έτσι οι συγκεκριμένοι είτε πρέπει να κάνουν ένσταση, είτε θα πρέπει να ξαναπληρώσουν την κλήση.

1Διάβασε ακόμη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στέλνει κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα 20 χρόνια μετά

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε πως οι κλήσεις αυτές δεν είναι “κεφαλικός φόρος” για να μπορούν να διαγραφούν ή να μειωθεί το πρόστιμο. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων είπε:

Να διαγράψουμε δηλαδή κλήσεις που αφορούν παράνομο παρκάρισμα σε ράμπες ΑμΕΑ ή να αποφασίσουμε από μόνοι μας να στείλουμε τα ειδοποιητήρια αργότερα ώστε να παραγραφούν μετά από χρόνια; Πώς να το κάνουμε αυτό; Με ποια υπηρεσιακή ευθύνη;

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών που θέλει να εισπράξει ο Δήμος Αθηναίων από κλήσεις ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

Οι πολίτες που έλαβαν τις κλήσεις καλούνται να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο σε στενά χρονικά περιθώρια. Αν οι κλήσεις δεν πληρωθούν μέχρι τις 31/12/2020 θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις. Με το ισχύον πλαίσιο, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε 24 δόσεις.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να επαναφέρει ρύθμιση για αποπληρωμή βεβαιωμένων οφειλών στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έως και σε 120 δόσεις και δυνατότητα πλήρους διαγραφής προσαυξήσεων σε περίπτωση που η αρχική οφειλή καταβληθεί εφάπαξ. Η σχετική διάταξη είναι υπό επεξεργασία και πιθανότατα να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.