Όπως ανακοίνωσε η Ολύμπια Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα), από την την 1η Ιανουαρίου 2021 και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θέτει σε ισχύ την χιλιομετρική χρέωση διοδίων, μέσω του συστήματος Hybrid, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με τον πομποδέκτη Ολύμπια Pass.

Ο πομποδέκτης έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχει οδηγήσει ο οδηγός και να επιστρέφει αυτόματα τα χρήματα για την απόσταση που δεν διένυσε, πιστώνοντάς τα άμεσα στον λογαριασμό του. Πρακτικά, ο οδηγός περνάει τα διόδια με τη χρήση του Ολύμπια Pass και χρεώνεται το αντίτιμο της διαδρομής.

1

Στην έξοδό του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων. Έτσι ο χρήστης χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσε μέσα τον αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με την εταιρία, με αυτόν τον τρόπο η χρέωση στα διόδια του αυτοκινητόδρομου μπορεί να είναι έως και 76% χαμηλότερη.

Η εταιρία τονίζει πως η χιλιομετρική χρέωση διοδίων δημιουργεί νέα δεδομένα στις εγχώριες μετακινήσεις, καθώς προσφέρει αναλογικότερες χρεώσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας.

2

Η Ολύμπια οδός σημειώνει πως:

  • Το εκπτωτικό πρόγραμμα Value θα συνεχίσει να προσφέρεται στα ΙΧ επιβατικά παράλληλα με το νέο σύστημα υπολογισμού διοδίων Hybrid. Έτσι, οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τις διελεύσεις τους στον αυτοκινητόδρομο και εν συνεχεία τις επιστροφές από το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.
  • Μέσω του Hybrid, που θα ισχύει για όλους τους τύπους οχημάτων, πλην των δικύκλων, η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει χιλιομετρική χρέωση και στους επαγγελματίες οδηγούς.
  • Οι συνδρομητές Ολύμπια Pass των δύο παραπάνω κατηγοριών, ΙΧ επιβατικών και βαν/φορτηγών, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς το σύστημα θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2021. Στο μηνιαίο λογαριασμό του Ιανουαρίου θα δουν για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου συστήματος, δηλαδή τις επιστροφές ποσού που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους ανάλογα με τις διαδρομές που έκαναν.
  • Για τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν μόνο Moto Card και όχι πομποδέκτη, η Ολυμπία Οδός προέβλεψε ένα ακόμα εκπτωτικό πρόγραμμα, το Moto Value, το οποίο θα προσφέρει σταθερή έκπτωση 20% από την πρώτη διέλευση.
  • Η απόκτηση του πομποδέκτη Ολύμπια Pass μπορεί να γίνει μέσω του site της εταιρίας www.olympiaodos.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης θα τους σταλεί δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που θα δηλώσουν.