Τεκμήρια διαβίωσης και το 2021

Σχετικά άρθρα

Το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος τετραετίας, με το πρώτο βήμα να γίνεται το 2020, και στην θέση των τεκμηρίων να πάρει το σύστημα “εσόδων-εξόδων”.

Λίγους μήνες μετά ανακοινώθηκε πως τα τεκμήρια θα παραμείνουν και το 2020, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν και το 2021, λόγω της κρίσης που προκαλεί η Covid 19.

Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων, στα δίχτυα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά, καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα, τα τεκμήρια “αποκάλυψαν” έξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ για 1.929.180 φορολογούμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ακολουθούμενοι από συνταξιούχους και εισοδηματίες.

Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και μετά τις τελευταίες αλλαγές το 2010, αφορούν:

  • Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  • Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.
  • Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα