Δεν θα καταργηθούν από το 2020 τα τεκμήρια

Σχετικά άρθρα

Στις αρχές Αυγούστου, έγινε γνωστό πως κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος τετραετίας, με το πρώτο βήμα να γίνεται το 2020, και στην θέση των τεκμηρίων να πάρει το σύστημα “εσόδων-εξόδων”, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet και παράλληλα θα κάνει “πρεμιέρα” η ηλεκτρονική εφαρμογή του περιουσιολογίο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα τέτοιο σενάριο οι θεσμοί θα ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί, καθώς παρά τη βελτίωση του ελεγκτικού – εισπρακτικού μηχανισμού στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα παραμένει παραπάνω από υπαρκτό. Τα περιστατικά φοροδιαφυγής ιδίως με τη μη έκδοση αποδείξεων είναι καθημερινά, ενώ η καθήλωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται από λογιστές πως κρύβει πολλά περισσότερα από τη μείωση του τζίρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του επιβεβαίωσε πως δεν θα σημειωθούν δραστικές παρεμβάσεις άμεσα, τονίζοντας:

Το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του προγράμματός μας. Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα, επίσης, στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων. Από την πρώτη στιγμή -αυτό το είχα πει κι εγώ- μιλάμε για σταδιακή κατάργηση. Δεν μιλούσε ποτέ κανείς για το 2020. Το 2019 και το 2020 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες.

Αυτό φαίνεται ότι σημαίνει πως εντός του 2020 δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2017 που δηλώθηκαν το 2018), στα δίχτυα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά,καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα, τα τεκμήρια “αποκάλυψαν” έξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ για 1.929.180 φορολογούμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ακολουθούμενοι από συνταξιούχους και εισοδηματίες.

Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και μετά τις τελευταίες αλλαγές το 2010, αφορούν:

Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.

Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...
Autoblog.gr