Τον περασμένο Νοέμβριο, η κινέζικη εταιρία ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στην ηλεκτροκίνηση με την παρουσίαση του Huawei DriveOne. Αυτό είναι ένα all-in-one ηλεκτρικό σύστημα οδήγησης, το οποίο περιλαμβάνει τον ηλεκτροκινητήρα και τα υπόλοιπα περιφερειακά που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτά είναι η μονάδα ελέγχου του συστήματος (MCU), ο μετατροπέας ρεύματος DC-DC, ο ενσωματωμένος φορτιστής (OBC), η μονάδα διανομής της ενέργειας (PDU), η μονάδα ελέγχου της μπαταρίας (BCU) και το κιβώτιο.

1

Ωστόσο, σήμερα -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters– γίνεται γνωστό ότι η Huawei είναι έτοιμη στο να γίνει και κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου αναφέρει ότι ο κινεζικός κολοσσός ίσως παρουσιάσει μέσα στο 2021 κάποια μοντέλα. Για να το καταφέρει αυτό, η Huawei λέγεται ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με κινεζικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Changan Automobile και η BluePark New Energy Technology, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα δικά τους εργοστάσια για την παραγωγή των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων.

Η απάντηση της Huawei στο εν λόγω δημοσίευμα του Reuters πρακτικά δείχνει την στροφή της εταιρίας στην αυτοκίνηση, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ότι θα γίνει και αυτοκινητοβιομηχανία. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μέσω των τεχνολογιών της μπορεί να αποτελέσει προμηθευτής του κλάδου, βοηθώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να φτιάξουν καλύτερα αυτοκίνητα.

Μια τέτοια κίνηση από την Huawei είναι άκρως κατανοητή, καθώς οι πιέσεις από τους αμερικανικούς περιορισμούς την ωθούν να βρει εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει στο προσκήνιο. Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα παρουσιάζουν σημαντική άνθηση, και το 2020 άγγιξαν τα 1,8 εκατομμύρια οχήματα, μια αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με το 2019, ενώ μέχρι το 2025, εκτιμάται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν έως και το 20% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.