Πριν 5,5 χρόνια έμαθες την Sono Motors, την εταιρεία του 22-χρονου -τότε- Laurin Hahn, με συνιδρυτές δύο άλλους νέους, την Navina και τον Jona. Η εταιρεία τους έχει έδρα το Μόναχο της Γερμανίας και η ιδέα για την δημιουργία ενός ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, άρχισε να γεννιέται μέσα στο γκαράζ του Jona.

Κατά την διάρκεια των περασμένων ετών, η Sono εξελίσσει το αυτοκίνητο της, και στη φετινή CES η εταιρία παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο του ηλεκτρικού/ηλιακού αυτοκινήτου της, το Sion. Έχοντας ως στόχο να το βγάλει σύντομα στην παραγωγή, η Sono τώρα φαίνεται να ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στην αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Sono Motors συνεργάζεται με τη Citi και την Berenberg για αυτό, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, είτε μέσω μιας παραδοσιακής αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), είτε ως συγχώνευση με μια εταιρεία ελέγχου (SPAC). Η εκτιμώμενη αξία της Sono Motors υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Να θυμίσω πως το Sion θα κατασκευάζεται στη Σουηδία και κινείται με έναν ηλεκτροκινητήρα 120 kW (163 ίππων) και 270 Nm ροπής. Στο αμάξωμα του υπάρχουν 330 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά για να χαρίσουν μια αυτονομία της τάξης των 35 χλμ ανά μέρα, με αυτά να προστίθενται στα 160 χλμ που προσφέρει η μπαταρία των 35 kWh που διαθέτει το αυτοκίνητο, με τη συνολική αυτονομία να αγγίζει τα 255 χλμ., σύμφωνα με τον κύκλο WLTP.

Τα 330 κελιά μπορούν να παράγουν μέγιστη ισχύ 1.204 watts με απόδοση 24%. Και καθώς διαθέτει αμφίδρομη τεχνολογία φόρτισης, το Sion μπορεί να αντλήσει, να αποθηκεύσει και να μοιράσει ενέργεια, είτε σε άλλο αυτοκίνητο, είτε σε κάποια άλλη ηλεκτρική συσκευή. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 9 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.