Ο Musk δίνει πληροφορίες για το έπαθλο των 100 εκατ. δολαρίων, για ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης CO2

Σχετικά άρθρα

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι δίνει 100 εκατ. δολάρια για ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης εκπομπών CO2, και χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω βραβείο.

Οι κανόνες του διαγωνισμού ορίστηκαν την Πέμπτη, 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης, με τους διοργανωτές να αναφέρουν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο κινήτρου στην ιστορία. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια, έως την Ημέρα της Γης του 2025, με τον Musk να δηλώνει:

Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο έναν πλανήτη. Ακόμη και αν υπάρχει 0,1% πιθανότητα καταστροφής, γιατί να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Αυτό είναι τρελό!

Είμαι επίσης ανοιχτός στο να αυξήσω το μέγεθος του βραβείου, με την πάροδο του χρόνου. Δεν νομίζω ότι είμαστε καταδικασμένοι. Εάν συνεχίσουμε εφησυχασμένοι υπάρχει κάποιος κίνδυνος μη γραμμικής αλλαγής του κλίματος.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από αυτά τα πράγματα που θα πάρει λίγο χρόνο για να καταλάβω ποια είναι η σωστή λύση. Και ειδικά για να καταλάβουμε ποια είναι τα καλύτερα οικονομικά για την αφαίρεση του CO2.

Η αιχμαλώτιση των εκπομπών αυτών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται σημαντικό μέρος πολλών σχεδίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πολύ λίγη πρόοδος έχει γίνει στην τεχνολογία αυτή μέχρι σήμερα, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών παρά στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.

co2 emissions

Και ενώ οι χώρες εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών, οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία αιχμαλώτισης άνθρακα θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε στα τέλη της περσινής χρονιάς ότι χρειάζεται να υπάρξει μια σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμαλώτισης του άνθρακα αν οι χώρες θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους για μηδενικές εκπομπές.

Σήμερα τρέχουν διάφορα projects δέσμευσης άνθρακα από νεοσύστατες επιχειρήσεις της Silicon Valley, αλλά σημειώνεται πολύ αργός ρυθμός μείωσης των εκπομπών, με όσους εκπέμπουν, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου, να επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις κλιματικές τους επιπτώσεις.

Η τεχνολογία δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμη, με την αιχμαλώτιση των εκπομπών άνθρακα να κοστίζει πάνω από 300 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σε έναν κόσμο που εκπέμπει κάθε χρόνο αέρια θερμοκηπίου ισοδύναμα με περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι το 2050, ενδέχεται να χρειαστούν περίπου 10 δισεκατομμύρια τόνοι δέσμευσης άνθρακα.

Το χρηματικό έπαθλο του Musk ονομάζεται XPRIZE Carbon Removal και στοχεύει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την απομάκρυνση 1.000 τόνων από την ατμόσφαιρα ετησίως, με δυνατότητα μεγάλης αύξησης αυτού του αριθμού. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να δεσμεύουν άνθρακα για τουλάχιστον εκατό χρόνια, με τους διοργανωτές να δηλώνουν ότι θα ανακοινώσουν περισσότερες πληροφορίες έως τα μέσα Μαΐου και θα μετατρέψουν τις οδηγίες σε κανόνες.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...