Ο Lynn Thompson, ένας πρώην υπάλληλος της Tesla, μήνυσε την εταιρεία ισχυριζόμενος πως απολύθηκε επειδή αποκάλυψε την κλοπή χάλκινων καλωδίων από τις εγκαταστάσεις του Gigafactory εργοστασίου της Tesla στο Ρίνο της Νεβάδα των ΗΠΑ.

Ο Thompson, το 2018, όταν λάμβανε μισθό 18.000 δολαρίων τον μήνα από την Tesla, παρατήρησε πως κάποιοι μετρούσαν και έκοβαν χάλκινα καλώδια που στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σε παλέτες, τα φόρτωναν σε φορτηγά και τα απομάκρυναν από το εργοστάσιο. Ο Thompson ενημέρωσε τους προϊσταμένους του για την πράξη αυτή, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Elon Musk και ο εργολάβος της εταιρείας ONQ Global, όπως και την ασφάλεια του εργοστασίου, η οποία κάλεσε την τοπική αστυνομία. Ωστόσο σύμφωνα με τον Thompson, λίγες ημέρες μετά του απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο και στη συνέχεια απολύθηκε.

Ο Thompson υποστηρίζει πως η απόφαση πάρθηκε επειδή ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αλλά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρίας, με την Tesla να ήθελε να “κουκουλώσει” το θέμα και να αποτρέψει την αποκάλυψή του στα μέσα ενημέρωσης και στους μετόχους.

Σύμφωνα με την μήνυση του Thompson, η κλοπή του χαλκού αντιστοιχούσε έως τον τον Ιούνιο του 2018 σε 37 εκατ. δολάρια, με έναν ακόμη πρώην υπάλληλο της Tesla, τον Karl Hansen, μέλος του τμήματος εσωτερικής ασφάλειας της εταιρείας, να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Thompson.

Επίσης ο Thompson ισχυρίζεται πως οι πράκτορες της δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), προειδοποίησαν την Tesla πως ένας υπάλληλός της ενδέχεται να έχει εμπλακεί στη διακίνηση ναρκωτικών με ένα μεξικάνικο καρτέλ, με την Tesla να αρνείται και τους δύο ισχυρισμούς του Thompson.

Ο Thompson ζητά χρηματική αποζημίωση από την Tesla, αλλά το ύψος της δεν έχει γίνει γνωστό.