Οι 7 αλλαγές στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Σχετικά άρθρα

Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει αλλαγές στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” προκειμένου να δώσει επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές να επιλέξουν ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 1.100 αυτοκίνητα σε 10 μήνες, από τα οποία τα 630 σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα 1.000 ήταν ΙΧ και τα 100 βανάκια και ταξί.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που θα έρθουν με τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του προγράμματος τον Σεπτέμβριο θα είναι:

  • Κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing), που ήταν 36 μήνες.
  • Αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού οχημάτων να λάβουν επιδότηση, από 3 (ή 6 σε νησιωτικές περιοχές) σε 10 συνολικά για τα νομικά πρόσωπα.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να αποσύρεται όχι μόνο ένα, αλλά ίσος αριθμός οχημάτων με τα αιτούμενα προς επιδότηση οχήματα (για παράδειγμα εάν μια εταιρεία επιλέξει 2 μηχανάκια και 2 αυτοκίνητα, θα μπορεί να αποσύρει 2 μηχανάκια και 2 αυτοκίνητα και να ωφελείται από το bonus απόσυρσης συνολικά με 2×500+2×1.000=3.000 ευρώ επιπλέον).
  • Αυξάνεται το ποσό επιδότησης στα ταξί σε 13.000 από 10.500 ευρώ και για τα υβριδικά σε 10.500 από 8.000 ευρώ.
  • Θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιδότησης με 40% της αξίας για ποδήλατα (έως 10) και για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων, τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον.
  • Οι εταιρείες πλέον θα μπορούν να επιδοτούνται και για αγορά εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου με 500 ευρώ.
  • Θα αυξηθεί η επιδότηση για τα μικροαυτοκίνητα (τύπου L6 και L7) και τις μεγάλες μηχανές στο 20%, έως 800 ευρώ.

Προϋπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, με σχεδιασμό τα 60 εκατ. ευρώ να απορροφηθούν φέτος. Μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί το 22% του φετινού προϋπολογισμού και τα νέα κίνητρα στοχεύουν στην επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των προγραμματισμένων για φέτος κονδυλίων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Audi Q6 e-tron

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Audi παρουσιάζει το Q6 E-tron, με το νέο ηλεκτρικό SUV να βασίζεται στην Premium Platform Electric (PPE) πλατφόρμα, την...

Η Fisker διακόπτει την παραγωγή του Ocean, αλλά αντλεί επένδυση 150 εκατ. δολάρια

Η Fisker ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή του Ocean για έξι εβδομάδες, τονίζοντας παράλληλα ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 150 εκατ. δολάρια. Η είδηση...

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Nio και CATL συνεργάζονται για μπαταρίες με μεγαλύτερο κύκλο ζωής

Η Nio ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με την CATL για την ανάπτυξη μπαταριών μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, ως μέρος των προσπαθειών τους για να μειώσουν...
Autoblog.gr