Τον Ιανουάριο του 2017, περίπου 1,5 χρόνο μετά το dieselgate της VW, η EPA (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ) κατηγόρησε την Fiat Chrysler Automobiles (FCA) για την τοποθέτηση παράνομου λογισμικού σε 103.828 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500, τα οποία εξοπλίζονται με τον EcoDiesel 3,0-λιτρο V6 turbodiesel κινητήρα.

Η EPA σε δοκιμές της είχε ανακαλύψει 8 παράνομα λογισμικά, που κάνουν τα παραπάνω οχήματα να μπορούν να παίρνουν τις εγκρίσεις τύπου. Αυτό σημαίνει πως η FCA παραβίασε την νομοθεσία περί Καθαρού Αέρα, με τα λογισμικά να κάνουν τους κινητήρες να πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών NOx κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά σε υψηλές ταχύτητες ή κατά την οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μείωναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος εκπομπών NOx.

Τώρα, η FCA -με την Stellantis να μην εμπλέκεται- βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την παραδοχή της ενοχής για εγκληματική συμπεριφορά, ώστε να ολοκληρωθεί η πολυετής έρευνας για την απάτη των εκπομπών ρύπων. Οι δικηγόροι της FCA και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα έρθουν σε συμφωνία, η οποία αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες, και θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις συνολικού ύψους μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η FCA έχει ανακαλέσει όλα τα diesel που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών ρύπων.

Διάβασε ακόμα

ΗΠΑ: Οι εισαγγελείς κατηγορούν 3 υπαλλήλους της FCA για τα παράνομα λογισμικά