Εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγορούν τρεις υπαλλήλους της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ως υπεύθυνους για την υπόθεση με τα 8 παράνομα λογισμικά που χειραγωγούσαν τις εκπομπές ρύπων περίπου 104.000 πετρελαιοκίνητων Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 MY2014-2016.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Sergio Pasini, Gianluca Sabbioni και Emanuele Palma διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παράνομων λογισμικών που επέτρεψαν στον 3,0-λιτρο V6 Ecodiesel κινητήρα να πάρει την πιστοποίηση από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται πως οι τρεις υπάλληλοι της FCA, που εργάζονται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα λογισμικά από το 2011, όταν εργαζόταν για λογαριασμό του προμηθευτή VM Motori, τον οποίο αγόρασε η FCA το 2013.

Οι εισαγγελείς προσθέτουν πως οι τρεις υπάλληλοι παραπλάνησαν εν γνώσει τους τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και κατηγορούνται για εξαπάτηση, για παραβίαση του νόμου περί καθαρού αέρα, για συνωμοσία για διάπραξη απάτης και αν κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να εκτίσουν ποινή φυλάκισης πολλών ετών. Οι Sergio Pasini και Gianluca Sabbioni βρίσκονται στην Ιταλία, ενώ ο Palma κατοικεί στο Bloomfield Hills, κοντά στο Ντιτρόιτ.

Η FCA λόγω των παραπάνω παράνομων λογισμικών συμφώνησε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, ενώ πλήρωσε ακόμη 9,5 εκατ. δολάρια.