Ο κινητήρας του Koenigsegg Jesko αυξάνει γρηγορότερα στροφές από κάθε άλλον

Σχετικά άρθρα

Το Jesko φορά έναν 5,0-λίτρων twin-turbo V8 κινητήρα που αποδίδει 1.600 άλογα με 1.500 Nm ροπής όταν καταναλώνει E85, άλογα ικανά να του δώσουν τελική ταχύτητα 482 χλμ/ώρα (300 μίλια/ώρα). Με χρήση απλής βενζίνης 95 οκτανίων ο κινητήρας αποδίδει 1.280 άλογα, με το αυτοκίνητο να ζυγίζει 1.420 κιλά.

Σύμφωνα με τον Christian von Koenigsegg ο κινητήρας του αυτοκινήτου αυξάνει γρηγορότερα στροφές από κάθε άλλον κινητήρα παραγωγής, αφού από το ρελαντί μπορεί να στροφάρει έως τις 7.800 σ.α.λ με ρυθμό 31.700 στροφών ανά δευτερόλεπτο, μέσα σε μόλις 0,213 δευτερόλεπτα, ενώ όπως λέει ο von Koenigsegg, έχουν μετρήσει ακόμη και ρυθμό άνω των 46.000 ανά δευτερόλεπτο, όταν ο κινητήρας λειτουργούσε υπό φορτίο, με υψηλότερες στροφές από το ρελαντί.

Συγκριτικά να αναφέρω πως ο V10 κινητήρας του Lexus LFA χρειάζεται 0,6 δευτερόλεπτα να στροφάρει από το ρελαντί έως τις 9.000 σ.α.λ, ενώ ο V12 του GMA φτάνει από το ρελαντί στις 12.100 σ.α.λ μέσα σε 0,3 δευτ, με ρυθμό 28.400 σ.α.λ ανά δευτερόλεπτο.

Το αφεντικό της Koenigsegg προσθέτει πως όσο πιο γρήγορα ένας κινητήρας ανεβάζει στροφές, τόσο καλύτερος είναι στην οδήγηση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του αυτοκινήτου είναι το νέο 9-τάχυτο αυτόματο 7-σύμπλεκτο κιβώτιο ταχυτήτων που ανέπτυξε η ίδια Koenigsegg. Ονομάζεται Light Speed Transmission (LST) και δεν διαθέτει τα παραδοσιακά δαχτυλίδια συγχρονισμού των κιβωτίων (συγχρονιζέ), επιτρέποντάς του να κάνει “αστραπιαίες” αλλαγές.

Ζυγίζει μόλις 90 κιλά και σε σύγκριση με τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, το LST μπορεί να επιλέξει όποια ταχύτητα θέλει ο οδηγός (από 7η σε 4η πχ), ανεξάρτητα με την σχέση που είναι επιλεγμένη. Η αλλαγή γίνεται αστραπιαία λόγω της απουσίας το συγχρονιζέ. Οι αλλαγές γίνονται είτε μέσω των paddles στο τιμόνι, είτε μέσω του επιλογέα ταχυτήτων.

Και τα δύο διαθέτουν έναν double-notch μηχανισμό που επιτρέπει την αλλαγή σχέσεων μια-μια, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, με το δεύτερο notch να ενεργοποιεί την Ultimate Power on Demand λειτουργία, επιλέγοντας άμεσα την βέλτιστη σχέση για μέγιστη επιτάχυνση, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη σχέση του κιβωτίου εκείνη τη στιγμή.

Όπως δήλωσε ο Christian von Koenigsegg, το LST κιβώτιο είναι το ελαφρύτερο, το μικρότερο σε διαστάσεις και το ταχύτερο σε αλλαγές αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της αγοράς. Πήραν την απόφαση να το αναπτύξουν μιας και δεν υπήρχε διαθέσιμο κανένα αυτόματο κιβώτιο (είτε μονού, είτε διπλού συμπλέκτη) που μπορούσε να διαχειριστεί 1.500 Nm ροπής. Τα αυτόματα επτατάχυτα κιβώτια που φορούν τα V8 μοντέλα της Ferrari και της McLaren ζυγίζουν σχεδόν 125 κιλά και μπορούν να διαχειριστούν ροπή έως 895 Nm ροπής.

Η Koenigsegg έκανε την έρευνά της και διαπίστωσε πως εάν κατασκεύαζε ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που θα μπορούσε να διαχειριστεί την τεράστια αυτή ροπή, θα ζύγιζε σχεδόν 200 κιλά. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο κιβώτιο, το οποίο, παρότι έχει δύο επιπλέον σχέσεις (9 σχέσεις) ζυγίζει μόλις 90 κιλά, συμπεριλαμβανομένου των υγρών, της μίζας, των συμπλεκτών, του σφονδύλου και των αντλιών λαδιού.

Το κιβώτιο διαθέτει οκτώ ενεργοποιητές, οκτώ αισθητήρες πίεσης, έναν για κάθε υδραυλικό συμπλέκτη και οκτώ συμπλέκτες, επτά για τις σχέσεις και έναν για το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Οι ενεργοποιητές είναι ένας για την όπισθεν και έξι για τις σχέσεις. Αυτοί βρίσκονται πάνω σε τρεις άξονες, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν δύο συμπλέκτες ανά άξονα, επιτρέποντας να εμπλέκονται τρία ζευγάρια γραναζιών.

Το LST κιβώτιο δεν διαθέτει εξωτερικό σφόνδυλο και συμπλέκτη, μιας και όλα βρίσκονται μέσα στο αλουμινένιο κέλυφος του κιβωτίου. Αυτό επιτρέπει στον κινητήρα όταν έχει επιλεγμένη “νεκρά” να έχει εξαιρετικά μικρή αδράνεια που σε συνδυασμό με τον υπερελαφρύ στροφαλοφόρο άξονα και τις υπερελαφριές μπιέλες και έμβολα, τον επιτρέπουν να μαρσάρει από το ρελαντί όπως ένας κινητήρας της Formula 1, παράγοντας απίστευτο ήχο.

Σε σχέση με τον κινητήρα της Agera RS, αυτός του Jesko έχει νέο στροφαλοφόρο άξονα, κατασκευασμένος από ενιαίο μασίφ χάλυβα. Ο νέος στροφαλοφόρος άξονας είναι ελαφρύτερος κατά 5 κιλά, ζυγίζοντας μόλις 12,5 κιλά, επιτρέποντας του να στροφάρει έως τι 8.500 σ.α.λ.

Ο κινητήρας διαθέτει τρία μπεκ ψεκασμού ανά κύλινδρο, πιστόνια με κεραμική επίστρωση, μεμονωμένους αισθητήρες πίεσης για την βελτιστοποίηση του χρονισμού, με τα δύο turbo να συνδέονται με ένα μικρό ηλεκτρικό κομπρέσορα που τροφοδοτείται με αέρα από το carbon δοχείο χωρητικότητας 20 λίτρων. Αυτό εξαλείφει το turbo lag, παρέχοντας άμεση απόκριση σε κάθε βύθισμα του γκαζιού, ακόμη και σε χαμηλές στροφές.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Πολύ καλή επίδοση για το Opel Corsa στο τεστ αποφυγής ταράνδου

Το Opel Corsa δοκιμάστηκε στο τεστ αποφυγής ταράνδου, με το μοντέλο να περνά με επιτυχία τη συγκεκριμένη δοκιμασία, με μέγιστη ταχύτητα τα 79 χλμ/ώρα. Το αυτοκίνητο...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr