Η Tesla ανακαλεί 578.607 Model S, Model X, Model Y και Model 3 2017-2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι πεζοί μπορεί να μην αντιληφθούν ένα όχημα που πλησιάζει. Αιτία της ανάκλησης είναι η λειτουργία “Boombox” που επιτρέπει την αναπαραγωγή ήχων μέσω εξωτερικού ηχείου ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Η NHTSA δήλωσε ότι τα οχήματα δεν συμμορφώνονται με ένα ομοσπονδιακό πρότυπο ασφάλειας μηχανοκίνητων οχημάτων σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις ήχου για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Tesla θα πραγματοποιήσει μια over-the-air ενημέρωση λογισμικού που θα απενεργοποιεί τη λειτουργία Boombox όταν το όχημα βρίσκεται στις λειτουργίες Drive, Neutral και Reverse. Η Tesla δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για ατυχήματα, τραυματισμούς ή θανάτους που σχετίζονται με την ανάκληση.

Αφού η Tesla εισήγαγε το “Boombox” τον Δεκέμβριο του 2020, η NHTSA εξέδωσε αίτημα παροχής πληροφοριών τον Ιανουάριο του 2021, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό ακολουθήθηκε από μια σειρά συναντήσεων για το θέμα κατά τους επόμενους μήνες.

Τον Σεπτέμβριο, η NHTSA αναβάθμισε μια έρευνα σχετικά με το ζήτημα, δήλωσε η Tesla. Τον Οκτώβριο η Tesla υπερασπίστηκε τις δοκιμές και το σκεπτικό που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της συμμόρφωσης του Boombox. Η Tesla συμφώνησε σε ανάκληση μετά από διήμερες συναντήσεις τον περασμένο μήνα.

Το Boombox χρησιμοποιεί το ηχείο του συστήματος προειδοποίησης πεζών (Pedestrian Warning System – PWS) και οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τους ήχους.

Σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει το Κογκρέσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να προσθέτουν ήχους στα ηλεκτρικά οχήματα όταν κινούνται με ταχύτητες έως και 30 χλμ/ώρα για να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών μεταξύ πεζών, ποδηλατών και τυφλών.