Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που κάποιος παραδέχεται σε αστυνομικούς πως κινούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που τον έπιασε το ραντάρ. Πρόκειται για τον Timothy Brooks Holden που στις 23 Ιουλίου του 2021 συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας επειδή ξεπέρασε το όριο ταχύτητας.

Συγκεκριμένα, σε έναν αγροτικό δρόμο κοντά στο Χάστινγκς, το ραντάρ ταχύτητας τον έπιασε να κινείται με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 176 χλμ/ώρα, αλλά ο άνδρας είπε στους αστυνομικούς πως στην πραγματικότητα πήγαινε πιο γρήγορα, αφού είχε πιάσει τα 195 χλμ/ώρα, μιας και έκανε κόντρες με το αυτοκίνητο που βρισκόταν δίπλα του.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νάπιερ τον καταδίκασε σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας, με τον δικαστή να του παίρνει και το δίπλωμα οδήγησης για 18 μήνες. Ο Holden χαρακτήρισε την ποινή ως “προφανώς υπερβολική” και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως θα ήταν πιο δίκαιο να χάσει το δίπλωμα του για 12 μήνες.

Ο δικαστής διαπίστωσε πως ο οδηγός είχε 6 προηγούμενες καταδίκες που σχετίζονται με την οδήγηση, μεταξύ των οποίων δύο για επικίνδυνη οδήγηση, μια για απρόσεκτη οδήγηση που προκάλεσε τον τραυματισμό κάπου ανθρώπου και μια επειδή έκανε donuts, για την οποία φυλακίστηκε το 2006.

Επιπλέον, μεταξύ 2002 και 2020, ο Holden “συγκέντρωσε” 20 κλήσεις, με την δικηγόρο του να τον υπερασπίζεται λέγοντας πως η κόντρα έγινε σε μια μεγάλη ευθεία ενός αγροτικού δρόμου χωρίς άλλα αυτοκίνητα.

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Holden δήλωσε στο δικαστήριο πως η κόντρα έγινε το βράδυ, γύρω στις 23:00, με τον δρόμο να μην έχει φωτισμό, επομένως η ορατότητα δεν ήταν η κατάλληλη για να δει ο Holden εάν στον δρόμο βρισκόταν άλλα αυτοκίνητα ή πεζοί.

Ο δικαστής είπε πως οι προηγούμενες καταδίκες του Holden υποδηλώνουν πως θα εμπλακεί ξανά σε τέτοιου είδους αδικήματα, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο τα μέλη της κοινότητας.

Πρόσθεσε δε, πως είναι καθήκον του δικαστηρίου να κρατήσει τους επικίνδυνους οδηγούς εκτός δρόμου όσο το δυνατόν περισσότερο και έτσι απέρριψε την έφεση.