Ο Sebastian Vettel συμμετέχει στις δοκιμές του Μπαχρέιν με ένα νέο κράνος, διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το κράνος είναι βαμμένο σε λευκό χρώμα, έχοντας δύο ρίγες στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας (μπλε και κίτρινο).

1Ανανέωση

Ο Vettel αφαίρεσε την σημαία του ψευδοκράτους της Κύπρου από το κράνος του

Στη μια πλευρά του κράνους υπάρχει ένα περιστέρι και στην άλλη οι λέξεις “No War” με το σήμα της νίκης. Στο πάνω μέρος συναντάμε τους στίχους του τραγουδιού “Imagine” του Τζον Λένον, ενώ στο κάτω μέρος του υπάρχουν οι σημαίες πολλών χωρών.

2

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτές τις σημαίες βρίσκεται και αυτή του ψευδοκράτους στη Κύπρο, της καλούμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”, ένα κράτος αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

3

Η σημαία προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου να έχει προβεί σε καταγγελία στο νομικό τμήμα της FIA κατά του Vettel. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος καταδικάζει το γεγονός και απαιτεί την άμεση απόσυρση της σημαίας του ψευδοκράτους από το κράνος του οδηγού, αλλά και την επιβολή ποινής τόσο στον Vettel όσο και στην ομάδα του. Η ανακοίνωση του ΚΣΑ:

O Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, μοναδικός εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σε ολόκληρη την Κύπρο, ενημερώνει ότι έχει προβεί σε καταγγελία κατά του οδηγού της Formula 1 #Sebastian_Vettel στο νομικό τμήμα της FIA, για την απαράδεκτη ενέργεια του να εμφανίσει στο αγωνιστικό του κράνος τη σημαία του ψευδοκράτους.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου απαιτεί την άμεση απόσυρση της σημαίας του ψευδοκράτους από το κράνος του οδηγού, αλλά και την επιβολή ποινής τόσο στον ίδιο όσο και στην ομάδα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Vettel αγωνίζεται στο Grand Prix του Μπαχρέιν με κράνος στο οποίο αναγράφεται μήνυμα κατά του πολέμου και απεικονίζονται οι σημαίες χωρών, ανάμεσα τους και αυτή της μη αναγνωρισμένης, ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», γεγονός που είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο.

4

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος) στην οποία αναφέρει:

Προς: Σεμπαστιάν Φέτελ, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1

Κοινοποίηση: FIA Sports Department

Αγαπητέ Σεμπάστιαν,

Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε ότι αποφάσισες σε μια κίνηση συμβολισμού να εμφανίζονται στο κράνος σου όλες οι σημαίες των κρατών οι οποίες είναι ενάντιες στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη χαρά όμως αυτή διαδέχθηκε η πικρία μας, αφού ανάμεσα στα κράτη που παρουσιάζονται, εμφανίζεται η σημαία της κατεχόμενης από την Τουρκία, Βόρειας Κύπρου.

Ενός ψευδοκράτους που κατέχει η Τουρκία από το 1974 μετά από εισβολή και δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή Παγκόσμιο Οργανισμό πλην της Τουρκίας. Μια ιστορία κατοχής περιοχών ενός ανεξάρτητου κράτους εδώ και 50 χρόνια. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λόγω της αναγνωρισιμότητάς σου παγκοσμίως, όλη αυτή η κατάσταση, αποκτά ένα μεγάλο ειδικό βάρος.

Σε παρακαλούμε θερμά και περιμένουμε να κάνεις αυτό που πρέπει, δηλαδή να αφαιρέσεις τη σημαία του ψευδοκράτους από το κράνος σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα θίξεις Κυπρίους και Έλληνες ζωντανούς και νεκρούς, παράλληλα με τη δίκαιη υποστήριξή σου σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Σε ευχαριστούμε για την προσοχή σου και σου ευχόμαστε καλή τύχη.

Με εκτίμηση,