Το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν (Bird – Bahrain Institute for Rights and Democracy) κατηγορεί την Formula 1 πως αγνοεί την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν. Συγκεκριμένα, το Bird αναφέρει πως η Formula 1 “εγκατέλειψε όσους βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν”, εν μέρει ως αποτέλεσμα της κριτικής που έκαναν για αγώνα.

Ο Sayed Ahmed Alwadaei, διευθυντής υπεράσπισης της Bird, έγραψε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της F1, Stefano Domenicali, μετά την απόφαση να ανανεωθεί για 15 χρόνια ακόμα το συμβόλαιο του αγώνα στο Μπαχρέιν.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Tο συμβόλαιο έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον περσινό σας ισχυρισμό ότι η F1 λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τη βία, την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή. Το GP έχει συμβάλει στην κακοποίηση και τον πόνο ατόμων και η F1 δεν έχει χρησιμοποιήσει επαρκώς την πλατφόρμα της για να θέσει τέλος στις καταχρήσεις ή να εξασφαλίσει αποζημίωση για τα θύματα αυτά.

Είπε ότι η Bird υποστήριξε την απόφαση της F1 να ακυρώσει το συμβόλαιο του ρωσικού Grand Prix στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι:

Yπάρχει ένα σαφές διπλό πρότυπο που εφαρμόζεται με τις χώρες της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο της εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας σε μια σύγκρουση στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί τον δεύτερο αγώνα της σεζόν. Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φιλοξενούν το φινάλε της σεζόν στο Άμπου Ντάμπι, εμπλέκονται επίσης στην Υεμένη, δήλωσε ο Alwadaei.

Ζήτησε από την F1 να επανεξετάσει την πολιτική της σχετικά με τους αγώνες στη Μέση Ανατολή και να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με μια ανεξάρτητη επιτροπή για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με το Grand Prix του Μπαχρέιν.

Η Bird έγραψε επίσης σε ορισμένους οδηγούς ζητώντας τους να υπερασπιστούν δημοσίως τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Εκπρόσωπος της Formula 1 δήλωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα:

Το Bird δεν έχει καμία σχέση με την F1. Εδώ και δεκαετίες, η Formula 1 έχει εργαστεί σκληρά για να είναι μια θετική δύναμη οπουδήποτε αγωνίζεται, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών οφελών.

Αθλήματα όπως η Formula 1 είναι σε μοναδική θέση να διασχίζουν σύνορα και πολιτισμούς για να φέρνουν χώρες και κοινότητες κοντά για να μοιραστούν το πάθος και τον ενθουσιασμό του απίστευτου ανταγωνισμού και των επιτευγμάτων.

Παίρνουμε πολύ σοβαρά τις ευθύνες μας για τα δικαιώματα και θέτουμε υψηλά ηθικά πρότυπα για τους αντισυμβαλλόμενους και όσους βρίσκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Αυτά κατοχυρώνονται στα συμβόλαια και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρησή τους.