Εγκαινιάστηκε σήμερα η γέφυρα “του Τσανάκαλε 1915” στη Τουρκία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε μήκος κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, η οποία κατασκευάστηκε πάνω από τα βορειοανατολικά στενά των Δαρδανελλίων, φυσικό σύνορο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.

Η “γέφυρα του Τσανάκαλε 1915”, μήκους 4,608 χλμ. και έκτασης (απόσταση μεταξύ των δύο πυλώνων) 2,023 χλμ., είναι η πρώτη που εκτείνεται σε αυτό το θαλάσσιο πέρασμα των σχεδόν 60 χιλιομέτρων που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Οι πυλώνες έχουν ύψος 318 μέτρων.

Το έργο, συνολικού κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στις άλλες τρεις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης που συνδέουν τις δύο ηπείρους και θα επιτρέψει τη σύνδεση της Ανατολικής Θράκης με την Ανατολία παρακάμπτοντας την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η γέφυρα θα εξοικονομήσει στη χώρα περίπου 415 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την κατανάλωση καυσίμου και τις προκύπτουσες εκπομπές άνθρακα, οι οποίες θα είχαν δημιουργηθεί από τα πλοία που θα διέσχιζαν τα στενά καθημερινά.

Τα εγκαίνια της συμπίπτουν με την επέτειο της ναυτικής νίκης των οθωμανικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 18 Μαρτίου 1915 κατά των συμμάχων στη μάχη των Δαρδανελλίων (ή μάχη της Καλλίπολης όπως επίσης ονομάζεται). Οι μάχες, που διήρκησαν έως τον Ιανουάριο του 1916, οδήγησαν στη νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά των βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων.

“Η γέφυρα αυτή είναι ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαρτύρων του Τσανάκαλε”, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από τη γέφυρα αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος επέβλεπε από τότε που ανέλαβε την εξουσία, αρχικά ως πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, στη συνέχεια ως πρόεδρος, την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, μιας τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και ένα τεράστιο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε επίσης τον Ιούνιο την κατασκευή του έργου “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης”, ενός γιγαντιαίου καναλιού 45 χιλιομέτρων παράλληλο με τα στενά του Βοσπόρου, έργο που αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.