Η Honda άνοιξε σήμερα μια νέα υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα, αξίας 124 εκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας της την δυνατότητα για καλύτερες δοκιμές ανάπτυξης των μοντέλων της Honda και Acura, καθώς και των αγωνιστικών οχημάτων της εταιρείας.

Η νέα εγκατάσταση ονομάζεται HALO (Honda Automotive Laboratories of Ohio) και βρίσκεται στο κέντρο ερευνών και μεταφορών (Transportation Research Center, TRC) της εταιρίας στο κεντρικό Οχάιο, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρία είναι η πιο προηγμένη αεροδυναμική σήραγγα του κόσμου, με τρεις ξεχωριστές λειτουργίες δοκιμών τελευταίας τεχνολογίας, όπως αεροδυναμική, αεροακουστική και αγωνιστικά, σε μία τοποθεσία.

Η Honda κατασκεύασε την πολυλειτουργική εγκατάσταση HALO για να ενισχύσει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη αποδοτικών οχημάτων και διασκεδαστικής οδήγησης. Η αεροδυναμική σήραγγα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό εναλλάξιμο αρθρωτό σύστημα επίγειου δαπέδου, ικανό να δοκιμάζει αεροδυναμικά πρωτότυπα οχημάτων παραγωγής και αγωνιστικών.

Στην καρδιά της αεροσήραγγας υπάρχει ένας ανεμιστήρας με διάμετρο 8 μέτρα, ο οποίος αποτελείται από 12 κοίλες λεπίδες κατασκευασμένες από ανθρακονήματα, με απόσταση μόλις 4 χλστ. μεταξύ τους και του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου.

Η μέγιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι 250 στροφές ανά λεπτό, ο οποίος περιστρέφεται από έναν ηλεκτροκινητήρα 6.705 ίππων (5 MW). Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να “κινήσει” τον αέρα είναι 310 χλμ/ώρα.