Με την FIA να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση των κανονισμών που αναφέρουν πως οι πιλότοι δεν πρέπει να φορούν κοσμήματα ενώ οδηγούν τα μονοθέσια, εισάγοντας δύο νέα πεδία στα έγγραφα ελέγχου που περιγράφουν τους κανόνες που προβλέπονται στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα και που πρέπει να υπογράφουν οι ομάδες κατά τη διάρκεια ενός GP της Formula 1, ο Lewis Hamilton διαμαρτυρήθηκε με τον δικό του τρόπο, τρολάροντας την FIA.

1

Συγκεκριμένα, ο Hamilton εμφανίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Μαϊάμι φορώντας σκουλαρίκια, τέσσερα κολιέ, τρία ρολόγια, βραχιόλια και 8 δαχτυλίδια.

Δεν μπορούσα να φορέσω άλλα κοσμήματα σήμερα. Είναι ένα βήμα πίσω αν σκεφτείς τα βήματα που έχουμε κάνει σαν άθλημα σε ποιο σημαντικά ζητήματα στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πραγματικά μεγάλα βήματα ως άθλημα, είμαστε εδώ στο Μαϊάμι, αυτό είναι ένα μικρό ζήτημα.

Είμαι στο άθλημα 16 χρόνια και φοράω κοσμήματα και τα 16 χρόνια. Και στο μονοθέσιο φοράω μόνο το σκουλαρίκι στη μύτη και στο αυτί, τα οποία δεν μπορών καν να τα αφαιρέσω.

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα ασφαλείας στο παρελθόν. Είναι πλατινένια, δεν είναι μαγνητικά. Στα 16 χρόνια έχω περάσει από άπειρους ανιχνευτές μετάλλων και έχω κάνει τόσες μαγνητικές τομογραφίες και και δεν χρειάστηκε ποτέ να τα βγάλω.

Στην πραγματικότητα δεν τίθεται ζήτημα. Είμαι πρόθυμος να υπογράψω ένα χαρτί με το οποίο θα αναλαμβάνω την ευθύνη και θα απαλλάσσω εκείνους.

Μάλιστα ο Hamilton απείλησε πως θα αποχωρήσει από τον αγώνα εάν η FIA τον αναγκάσει να αφαιρέσει τα κοσμήματα.

Αν με σταματήσουν, τότε ας είναι. Έχουμε αναπληρωματικό οδηγό, είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις στην πόλη έτσι και αλλιώς! Θα είναι καλό σε κάθε περίπτωση.

Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είπε πως θα μιλήσει με τον Mohammed Ben Sulayem, πρόεδρο της FIA για το θέμα.

Μου φαίνεται περιττό να μπούμε σε αυτή τη διαμάχη. Έχει να κάνει με την ατομικότητα και το να είσαι αυτός που είσαι. Προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Mohammed [bin Sulayem] σήμερα το πρωί, αλλά είμαι σίγουρος πως είναι πολύ απασχολημένος.

Έτσι του έστειλα ένα μήνυμα απλώς διαβεβαιώνοντάς τον ότι θέλω να είμαι σύμμαχος. Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί τους για αυτό. Αυτό είναι πολύ, πολύ ανόητο.

Νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερα ψάρια να τηγανίσουμε. Πρέπει να κάνουμε πράγματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε.

Στο πλευρό του Hamilton στάθηκε τόσο ο Toto Wolff όσο και ο Helmut Marco, με τον Wolff να αμφισβητεί το κατά πόσο η FIA θέλει πραγματικά να συνεχίσει την διαμάχη με τους πιλότους για το θέμα.

2

Με τους κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των κοσμημάτων να έχουν εγγραφεί στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα της FIA, δύο οδηγοί της Formula E έπεσαν θύμα της διοργανώτριας αρχής στο E-Prix του Μονακό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Pascal Wehrlein της Porsche και ο Mitch Evans της Jaguar έλαβαν αμφότεροι έναν βαθμό ποινής στη Super Licence τους μετά τις κατατακτήριες δοκιμές, καθώς διαπιστώθηκε ότι φορούσαν μεταλλικές αλυσίδες στο λαιμό τους όταν οδηγούσαν τα μονοθέσια τους. Επιπλέον τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ με αναστολή, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αν διαπράξουν ξανά το ίδιο παράπτωμα.

3Εξαίρεση για επιπλέον δύο αγώνες στον Hamilton

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα η FIA έδωσε στον Hamilton εξαίρεση δύο αγώνων, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να φοράει κοσμήματα που “δεν μπορεί να αφαιρέσει εύκολα”.

Η FIA φέρεται να επανέλαβε στον Hamilton πως ο κανονισμός αφορά την ασφάλεια και όχι την προσωπική του έκφραση και ο Βρετανός συμφώνησε να αγωνιστεί χωρίς κανένα κόσμημα στο Μαϊάμι εκτός από αυτά που εξαιρούνται. Η εξαίρεση του Hamilton λήγει στο GP του Μονακό.

4Πυρίμαχα εσώρουχα

Παράλληλα η FIA αυστηροποίησε την απαγόρευσή της και για χρήση μόνο εγκεκριμένων εσωρούχων, καθιστώντας τα μέρος του επίσημου τεχνικού ελέγχου, με τις ομάδες να πρέπει να δηλώνουν ότι οι οδηγοί δεν φορούν κοσμήματα και πως τα αγωνιστικά τους εσώρουχα είναι επίσης σύμφωνα με τα πρότυπα πυρίμαχης ασφάλειας της FIA.

Αυτές οι δύο πτυχές εξετάζονται πλέον στο πλαίσιο του τεχνικού ελέγχου των μονοθεσίων. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν πληρούνται τα πρότυπα, η εγγραφή μπορεί να θεωρηθεί παράνομη. Κανονικά, αυτό θα οδηγούσε σε αποκλεισμό του οδηγού από τον αγώνα, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πρόστιμο ή βαθμούς ποινής.

5Διαμαρτυρίες για τα εσώρουχα

6

Ο Sebastian Vettel για να διαμαρτυρηθεί φόρεσε ένα απλό εσώρουχο πάνω από τη στολή του, δηλώνοντας:

Πιστεύω ότι είναι περιττό να ανακινήσουμε αυτό το θέμα και πιθανότατα σε αυτό το στάδιο είναι κάτι περισσότερο προσωπικό, νιώθω ότι στοχεύουν ιδιαίτερα τον Lewis.

Με την εμφάνιση μου ήθελα να δείξω το αστείο του θέματος. Δεν με νοιάζει, αλλά είναι απλώς αστείο που συνεχίζουμε να μιλάμε γι’αυτό.

Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχει μια ανησυχία για την ασφάλεια, προφανώς όταν το αυτοκίνητο πάρει φωτιά. Σε κάποιο βαθμό, υπάρχει προσωπική ελευθερία και είμαστε αρκετά μεγάλοι για να κάνουμε τις επιλογές μας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει από το 2005:

Τα κοσμήματα που φοριούνται μέσω body piercing ή με τη μορφή των μεταλλικών καδενών στο λαιμό απαγορεύονται κατά τις αγωνιστικές δραστηριότητες και συνεπώς μπορεί (οι οδηγοί) να ελέγχονται πριν την εκκίνηση.

Κατά τη διάρκεια ατυχήματος μια καδένα ή ένα σκουλαρίκι μπορεί εν δυνάμει να τραυματίσει σοβαρά τον οδηγό, καθώς ενδεχομένως να σκαλώσει κάπου και να δυσχεράνει το έργο του απεγκλωβισμού του από το κατεστραμμένο του μονοθέσιο. Ειδικά σε περίπτωση φωτιάς μπορεί να τα μεταλλικά αντικείμενα να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού του οδηγού μέσω εγκαυμάτων.

7

Ο Pierre Gasly από τη μερικά του δήλωσε πως κουβαλάει ένα θρησκευτικό αντικείμενο όταν οδηγεί και δεν θα ένιωθε άνετα χωρίς αυτό στο αυτοκίνητο.

Στο τέλος της ημέρας έχουμε την ευθύνη να βγούμε εκεί έξω και να θέσουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο. Υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσουμε. Το να φοράς κοσμήματα θα πρέπει να είναι προσωπική επιλογή.

Εκτιμώ ότι η FIA φροντίζει για την ασφάλειά μας αλλά αισθάνομαι πως παραβιάζει τις προσωπικές μας ελευθερίες. Θα πρέπει να έχουμε την ελευθερία και το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως είναι καλύτερο για εμάς.