Το τμήμα M της BMW θα παρουσιάσει φέτος την XM, το πρώτο της αυτόνομο μοντέλο και ο Frank van Meel, το αφεντικό του τμήματος δήλωσε πως η απόφαση τους να κατασκευάσουν ένα SUV μοντέλο και όχι ένα σπορ αυτοκίνητο, όπως η θρυλική M1, είναι εξαιτίας των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Όπως είπε, όταν κυκλοφόρησε η M1, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του ’80, ο κόσμος ήθελε να αποκτήσει ένα σπορ αυτοκίνητο και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία που “ήθελε κάτι ξεχωριστό” κατασκεύαζε ένα σπορ μοντέλο. Σήμερα ωστόσο το καταναλωτικό κοινό έχει στραφεί στα SUV μοντέλα, γι’αυτό και η BMW M πήρε την απόφαση να βγάλει στην αγορά την XM.

Το αυτοκίνητο αρχικά θα αποδίδει 650 άλογα με 800 Nm ροπής και αργότερα θα υπάρξει και δυνατότερη έκδοση, που θα αποδίδει πιθανώς 750 άλογα 1.000 Nm ροπής. Κίνηση θα παίρνει από έναν νέο 4,0-λίτρο V8 plug-in υβριδικό κινητήρα και θα έχει ηλεκτρική αυτονομία 80 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP.

Εμφανισιακά, η έκδοση παραγωγής του XM Concept θα είναι ίδια κατά 90% με το πρωτότυπο, με την παραγωγή του να γίνεται στο εργοστάσιο της BMW στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ.

Έχει σχεδόν τέλεια κατανομή βάρους (50:50) ανάμεσα στους δύο άξονες, με την ενεργή Μ Professional ανάρτηση να βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό. Αυτή διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, νέα ελατήρια, ενώ για πρώτη φορά σε M μοντέλο της BMW, υπάρχει ηλεκτρομηχανικό σύστημα σταθεροποίησης των κλίσεων του αμαξώματος με τεχνολογία 48-volt.

Με την πρόσθετη λειτουργία Active Roll Comfort, το σύστημα μειώνει την τάση κλίσης εξαιτίας των ανωμαλιών του οδοστρώματος, στη μία πλευρά. Την ίδια στιγμή, ρυθμίζει ενεργά το ύψος του αμαξώματος στην αντίστοιχη πλευρά του οχήματος. Το Integral Active Steering αποτελεί επίσης μέρος του στάνταρ εξοπλισμού του μοντέλου της BMW M για πρώτη φορά και προάγει την ευελιξία και τη δυναμική συμπεριφορά στις στροφές, καθώς και την ευστάθεια κατά την αλλαγή λωρίδων.