Στο σημερινό Βελγικό GP, ο Fernando Alonso εκκινούσε από την 3η θέση του grid, ενώ ο άλλοτε teammate του στην McLaren, Lewis Hamilton ήταν ακριβώς δίπλα του, στην 4η θέση. Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Sainz κατάφερε να κρατηθεί εύκολα στην πρωτοπορία, με τους Alonso και Hamilton να προσπερνούν τον Sergio Perez, που εκκινούσε από την 2η θέση.

Ο οδηγός της Alpine έστριψε πρακτικά δεύτερος στην πρώτη στροφή και ο οδηγός της Mercedes προσπάθησε να πάρει το slipstream του, ώστε να τον περάσει στα φρένα για την Les Combes. Ωστόσο, οι δύο οδηγοί έφτασαν δίπλα-δίπλα και κανένας δεν σήκωσε το πόδι του από το γκάζι, με αποτέλεσμα ο Lewis Hamilton να πέσει από την εξωτερική πάνω στο Fernando Alonso στον 1ο γύρο.

Αυτή η επαφή έθεσε τον οδηγό της Mercedes εκτός αγώνα, αφού προηγουμένως το μονοθέσιο του είχε αναπηδήσει ψηλά στον αέρα, κάτι που κατέστρεψε τόσο το πάτωμα της W13, όσο και μέρη του power unit του, ενώ ο Alonso υποχώρησε στην 4η θέση.

Στον 2ο γύρο, ο Valtteri Bottas προσπάθησε να αποφύγει τον Nicholas Latifi, μετά από μια έξοδο στα χαλίκια της ίδιας στροφής, με αποτέλεσμα ο Φινλανδός οδηγός να κολλήσει στην αμμοπαγίδα και να βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Τότε είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη συνομιλία του Alonso με τον μηχανικό του, με τον Ισπανό οδηγό να αναφέρει:

Τι ηλίθιος. Κλείνω την πόρτα από την εξωτερική. Θέλω να πω ότι κάναμε και οι δύο εξαιρετική εκκίνηση, αλλά αυτός ο τύπος ξέρει μόνο πώς να οδηγεί και να εκκινεί από την πρώτη θέση.

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες εξέτασαν το συμβάν και έκριναν ότι ήταν εντός των ορίων και δεν τιμώρησαν κανέναν από τους δύο. Σε δηλώσεις του, ο Hamilton -προς τιμήν του και χωρίς περιστροφές- παραδέχθηκε το λάθος του, και ζήτησε συγνώμη από την ομάδα του, όντας εμφανώς στεναχωρημένος.