Η Ford και η Volkswagen προχώρησαν στο κλείσιμο της Argo AI, την εταιρία αυτόνομης τεχνολογίας που εδρεύει στο Pittsburgh των ΗΠΑ. Η Argo AI, που ιδρύθηκε το 2016 από τους Bryan Salesky και Peter Rander, ελέγχονταν εδώ και μερικά χρόνια από κοινού από τη VW και τη Ford.

Η Ford τονίζει πως πήρε την απόφαση να κλείσει την Argo AI αφού άλλαξε τη στρατηγική της σε ότι έχει να κάνει με τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα αποφάσισε να μην επενδύσει πλέον στην αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 και 5, στην οποία εργαζόταν η Argo AI, αλλά στα επίπεδα 2+ και 3 που αναπτύσσονται εσωτερικά από τους μηχανικούς τους.

Η VW από τη μεριά της θα θα χρησιμοποιήσει τη μονάδα λογισμικού της, την Cariad για να προωθήσει την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης μαζί με τη Bosch και στο μέλλον, στην Κίνα με την Horizon Robotics, στην οποία θα επενδύσει 2,4 δισ. ευρώ. Επίσης θα συνεργαστεί και με την Mobileye.

Η Ford σημείωσε επίσης πως η Argo AI δεν μπόρεσε να προσελκύσει νέους επενδυτές και ότι έθεσε στην άκρη 2,7 δισ. δολάρια προβλέψεις ζημιών για την επένδυση της στην Argo AI.

Σε συντονισμό με τους μετόχους μας, πάρθηκε η απόφαση ότι η Argo AI δεν θα συνεχίσει την αποστολή της ως εταιρεία. Πολλοί από τους υπαλλήλους θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται στην τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης είτε στη Ford είτε στη Volkswagen, ενώ η απασχόληση για άλλους δυστυχώς θα τερματιστεί,

αναφέρει η Argo AI που είχε γραφεία στο Ντιτρόιτ, στο Πάλο Άλτο και στο Νιου Τζέρσεϊ. Επιπλέον διέθετε στόλους αυτόματων οχημάτων υπό δοκιμή σε δημόσιους δρόμους στο Ώστιν, στο Μαϊάμι και στην Ουάσιγκτον.

Η Volkswagen και η Ford θα εξαγοράσουν τα τεχνολογικά και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Argo AI. Δεν είναι σαφές πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες επένδυσαν τουλάχιστον 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Argo AI μεταξύ τους, θα διαχωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της Argo AI, ούτε σε πόσους από τους περισσότερους από 2.000 εργαζομένους της Argo AI σκοπεύουν να κάνουν προσφορές εργασίας.