Η κυβέρνηση της Γαλλίας προωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενίσχυσης της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέρος του οποίου είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα μεγάλα πάρκινγκ του Παρισιού και άλλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψήφισε η γαλλική εθνοσυνέλευση, όλα τα υπάρχοντα μεγάλα πάρκινγκ, καθώς και αυτά που θα δημιουργούνται από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 80 θέσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα μπορούν να φορτίζονται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα είναι υποχρεωτικά εγκατεστημένα σε αυτά, ως σκίαστρα πάνω από τις θέσεις στάθμευσης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και εξαιρέσεις, όπως χώροι στάθμευσης φορτηγών άνω των 7,5 τόνων, χώροι στάθμευσης που βρίσκονται κοντά σε προστευόμενες περιοχές αλλά και λόγω τεχνικών περιορισμών, για λόγους ασφαλείας και σε περιοχές αρχιτεκτονικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την 1η Ιουλίου 2023, οι ιδιοκτήτες πάρκινγκ με χωρητικότητα 80-400 οχημάτων θα έχουν στη διάθεσή τους 5 χρόνια για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ οι ιδιοκτήτες πάρκινγκ άνω των 400 θέσεων έχουν μικρότερο χρονοδιάγραμμα, αφού θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 3 χρόνια. Μάλιστα, αυτοί οι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να έχουν φωτοβολταϊκή κάλυψη κατ’ ελάχιστον στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Η αρχική σκέψη ήταν η απόφαση αυτή να αφορά μόνο πάρκινγκ μεγαλύτερα των 2.500 τ.μ., αλλά τελικά αποφασίστηκε το μέτρο να ισχύσει και σε μικρότερους χώρους στάθμευσης.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πάρκινγκ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Μάλιστα στην Κορσική έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτου, εξ ολοκλήρου ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό, το οποίο στοχεύει ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους στάθμευσης γύρω από εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα μπορούσε να παράγει έως και 11 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που παράγουν 10 πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα, αλλά και με το σχεδόν 8% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.