Σύμφωνα με το αφεντικό της ομάδας βιωσιμότητας της BMW, Monika Dernai, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώξουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υπαρχόντων αυτοκινήτων τους αντί να τα αντικαταστήσουν με νέα.

Η Dernai σε ομιλία της στο Λονδίνο με θέμα την δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας, η ιδέα της οποίας είναι πως η κοινωνία πρέπει να επαναχρησιμοποιήσει και να ανακυκλώσει τα πάντα όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχει ελάχιστη σπατάλη, είπε πως η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τα απόβλητα ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα υπάρχοντα αυτοκίνητά τους και να τα εξοπλίσουν με αναβαθμίσεις για να τα διατηρήσουν φρέσκα αντί να αγοράζουν συνεχώς νέα αυτοκίνητα.

Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων. Δεν έχετε αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπου πουλάτε αυτοκίνητα ο ένας στον άλλον, αλλά ίσως να πάρετε ένα αυτοκίνητο και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Η ιδέα θα μπορούσε να είναι ότι θα μπορούσατε να φρεσκάρετε το εσωτερικό.

Χρειαζόμαστε νέα σετ δεξιοτήτων στη aftermarket αγορά και να σχεδιάσουμε αυτοκίνητα έτσι ώστε το κάθισμα να μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο. Τότε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα μοιάζει με νέο αυτοκίνητο. Μπορεί να έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν αγοράζει νέο αυτοκίνητο αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο καθώς η BMW και ολόκληρη η κοινωνία επωφελείται από αυτό,

είπε η Dernai και παρότι πρότεινε η αγορά αυτοκινήτου πως θα πρέπει να αλλάξει για να είναι συμβατή με μια κυκλική οικονομία, τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Μπορούμε πραγματικά να μεταφέρουμε τους πάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Νομίζω ότι η απάντηση είναι όχι. Ανησυχείτε για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αν κοιτάξετε τις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο έρημες. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια αγορά για αυτοκίνητα εκεί έξω.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Geoff Mulgan, καθηγητής συλλογικής νοημοσύνης, δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής καινοτομίας στο University College του Λονδίνου. Μίλησε για πόλεις όπως το Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό και όλοι ενθαρρύνονται να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μια τέτοια έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί “πουριτανική” και “αυταρχική”.