Αθώος ο Elon Musk στη δίκη για εξαπάτηση των μετόχων της Tesla

Σχετικά άρθρα

Δικαστήριο έκρινε αθώο τον Elon Musk στη δίκη για εξαπάτηση των μετόχων της Tesla το 2018, όταν μέσω του Twitter το αφεντικό της Tesla ανακοίνωσε ότι είχε βρει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο.

Ο Musk αντιμετώπιζε κατηγορίες για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί των κινητών αξιών, ωστόσο οι 9 ένορκοι του δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι η ανάρτηση αυτή δεν συνιστούσε κάποιο αδίκημα.

Το χρονικό της μήνυσης

Ήταν 7 Αυγούστου του 2018 όταν ο Musk μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, έγραψε:

Σκέφτομαι να ιδιωτικοποιήσω την Tesla με 420 δολάρια (εννοούσε την τιμή εξαγοράς της κάθε μετοχής). Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε εντύπωση καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η τιμή εξαγοράς στα 420 δολάρια ανά μετοχή, έφθανε την αξία της συναλλαγής στα 72 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή η κεφαλαιοποίηση της Tesla κυμαινόταν πλησίον των 65 δισ. δολαρίων, πολύ μακριά από τη σημερινή χρηματιστηριακή της αξία που αγγίζει τα 600 δισ. δολάρια.

Τις επόμενες ημέρες ήρθαν δεν έρχονταν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή εξαγορά των μετοχών και κυρίως από πού θα προέρχονταν τα κεφάλαια. Ο Musk όμως συνέχιζε στον δικό του ρυθμό ξαναχτυπώντας μέσω του Twitter:

Η υποστήριξη των επενδυτών επιβεβαιώθηκε. Ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτό δεν είναι σίγουρο είναι ότι εξαρτάται από την ψήφο των μετόχων.

Ως βασικός επενδυτής που θα στήριζε την κίνηση αυτή εμφανιζόταν το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, από τη μεριά του οποίου όμως τηρούταν “σιγή ιχθύος”. Μια προοπτική που όπως έδειξε ο χρόνος ποτέ δεν ευδοκίμησε. Την περίοδο εκείνη η μετοχή της Tesla επιδίδεται σε μια πορεία που θύμιζε ρόλερ κόουστερ.

Όταν πλέον ξεκαθάρισαν τα πράγματα και η περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Tesla ήταν “όνειρο”, οι μέτοχοι θεώρησαν ότι το όνειρο αυτό ήταν απατηλό. Κι έτσι προχώρησαν σε μήνυση κατά του Musk, για πρόκληση ζημιών στην προσωπική τους περιουσία από τις απώλειες της μετοχής της Tesla.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει δράση

Κατόπιν της μεγάλης αναστάτωσης, των σημαντικών απωλειών της μετοχής και των μηνύσεων κατά του Musk, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει δράση. Έπειτα από την έρευνά της κρίνει ότι ο Musk λειτούργησε εις βάρος της εταιρείας και των μετόχων.

Η απόφασή της ήταν η επιβολή ενός τσουχτερού προστίμου ύψους 20 εκατ. δολαρίων, ενώ έδωσε εντολή στον Musk να αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου, όπως και έπραξε αφού πλήρωσε το πρόστιμο. Ωστόσο παρέμεινε CEO της Tesla.

Τι ισχυρίσθηκε ο Musk στο δικαστήριο

Στη διάρκεια της τριήμερης δίκης ο Musk δήλωσε ότι ήταν βέβαιος ότι είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να αποσύρει την Tesla από το δικαστήριο και ότι οι αναρτήσεις του είχαν σκοπό να ενημερώνουν τους μετόχους και όχι για να τους παραπλανεί.

Προσπαθούσα να κρατάω ενήμερους τους μετόχους και να διασφαλίσω ότι όλοι οι μέτοχοι είχαν τις ίδιες πληροφορίες,

δήλωσε στο δικαστήριο ενώπιον των ενόρκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla ανέφερε ότι ήταν σίγουρος ότι το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θα βοηθούσε στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αν και τα δύο μέρη δεν είχαν συζητήσει για κάποια συγκεκριμένη τιμή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είχε άλλους τρόπους να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, όπως να χρησιμοποιήσει το μερίδιό του στη διαστημική εταιρεία SpaceX ή να προσελκύσει κεφάλαια από άλλους επενδυτές.

Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ , Edward Chen είχε αποφανθεί ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του Musk για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν ήταν αληθινές και ότι ενήργησε απερίσκεπτα.

Ο Musk βρισκόταν στο δικαστήριο νωρίτερα για να ακούσει τις καταληκτικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, ωστόσο δεν παρευρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσει την ετυμηγορία. Στη συνέχεια, έγραψε στο Twitter για την ομόφωνη απόφαση των ενόρκων:

Δόξα τω Θεώ, η σοφία του λαού επικράτησε!.

Ο δικηγόρος των επενδυτών, δήλωσε απογοητευμένος ενώ ο Glen Littleton, ο κύριος ενάγων, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι αναρτήσεις αυτές απείλησαν για τα προς το ζην μου,

είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της δίκης, καταθέτοντας ότι τον οδήγησαν να ρευστοποιήσει ορισμένες μετοχές.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ζητά από τους μετόχους της να δώσουν 56 δισ. δολάρια στον Elon Musk

Η Tesla θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο...