Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (PHEV) εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως τα αυτοκίνητα που ενώνουν ιδανικά τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με τον κόσμο των κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά δοκιμές τριών σύγχρονων PHEV έδειξαν ότι ρυπαίνουν πολύ περισσότερο από ό,τι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους.

Πριν από δύο χρόνια, το Transport and Environment (T&E) θέλησε να δει ποιες είναι οι πραγματικές εκπομπές των plug-in υβριδικών μοντέλων (PHEV) και έτσι διεξήγαγε μια έρευνα όπου διαπίστωσε πως κατά μέσο όρο, τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν 2,65 φορές περισσότερο από αυτές που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές. Στη νέα του έρευνα απέδειξε ότι πως αυτά εξακολουθούν να παράγουν πολύ περισσότερους ρύπους από όσους ανακοινώνουν και προτείνει στους νομοθέτες να υπολογίζουν τους φόρους για τα PHEV ανάλογα με τη πραγματική τους ρύπανση, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν να επιδοτούν την αγορά τους.

Η δοκιμή του T&E έδειξε πως τρία πρόσφατα PHEV μοντέλα, μια BMW Σειρά 3, το Peugeot 308 και το Renault Megane, εκπέμπουν περισσότερο CO2 από όσο ανακοινώνουν τα εργοστάσια, όταν δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες, ακόμη και όταν ξεκινούν με γεμάτη μπαταρία. Συγκεκριμένα, σε μια τυπική δοκιμή σε έναν προαστιακό δρόμο, απόστασης 55 χλμ, η BMW Σειρά 3 παρήγαγε τρεις φορές περισσότερο CO2 -112 γρ/χλμ- από την εργοστασιακή τιμή των 36 γρ/χλμ, με το Renault Megane να εκπέμπει 50 γρ/χλμ (30 γρ/χλμ η εργοστασιακή τιμή) και το Peugeot 308 33 γρ/χλμ (27 γρ/χλμ η εργοστασιακή τιμή).

Εντός πόλης, το Peugeot 308 είχε μόλις το 53% της εργοστασιακής αυτονομίας, ενώ η BMW 3-Series το 74%. Το Megane είχε την ίδια ηλεκτρική αυτονομία που ανακοινώνει η Renault. Όταν δοκιμάστηκαν με άδεια μπαταρία, οι εκπομπές εντός πόλης ήταν 5 έως 7 φορές μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώνουν οι εταιρίες, με την BMW 3-Series να παράγει 204 γρ/χλμ, το Peugeot 308 197 γρ/χλμ και το Renault Megane 138 γρ/χλμ.

Η Anna Krajinska, υπεύθυνη για τις εκπομπές των αυτοκινήτων στο T&E, δήλωσε:

Τα υβριδικά plug-in πωλούνται ως ο τέλειος συνδυασμός, με την μπαταρία τους να καλύπτει όλες τις ανάγκες εντός πόλης και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης να χρησιμοποιείται για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Αλλά οι δοκιμές στον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι αυτό είναι μύθος. Στις δοκιμές πόλης, μόνο το ένα από τα τρία PHEV που δοκιμάσαμε είχε την ηλεκτρική αυτονομία που διαφημίζεται, ενώ και τα τρία εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από αυτούς που ισχυρίζονται οι εταιρίες. Οι νομοθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα PHEV με βάση τις πραγματικές εκπομπές τους.

Η BMW παρουσίασε τη νέα τεχνολογία geo-fencing που αλλάζει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα σε ηλεκτρική οδήγηση μηδενικών εκπομπών ρύπων στις πόλεις. Ωστόσο, όταν δοκιμάστηκε στην πόλη του Γκρατς, η BMW 3-Series έθεσε μπροστά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης δύο φορές. Το T&E μάλιστα τονίζει ότι η τεχνολογία geo-fencing δεν εγγυάται μηδενικές εκπομπές στην οδήγηση εντός πόλεων και, ενδεχομένως, κινδυνεύει να αυξήσει τις εκπομπές CO2 εκτός αυτών των ζωνών.

Τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν το 71% των νέων πωλήσεων PHEV και η έρευνα δείχνει ότι διανύουν τη συντριπτική πλειονότητα των χιλιομέτρων τους μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και σπάνια φορτίζονται.

Η Anna Krajinska πρόσθεσε:

Τα PHEV δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οχήματα μηδενικών εκπομπών ακόμα κι αν έχουν δυνατότητα geo-fencing. Οι φόροι ιδιωτικών και εταιρικών αυτοκινήτων για PHEV θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματική μείωση CO2 που παρέχουν. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τερματίσουν όλες τις επιδοτήσεις αγοράς για PHEV στους στόλους και αντ’ αυτού να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία που έχουν πραγματικά μηδενικές εκπομπές.