Η μηχανική πίσω από τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα της Cosworth του GMA V12 είναι εξωπραγματική

Σχετικά άρθρα

Σχεδόν δύο μήνες μετά το τελευταίο video της Gordon Murray Automotive, η βρετανική εταιρία έδωσε πρόσφατα ένα αναλυτικό video για το “διαμάντι” του T.50. Ο λόγος για τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα, ο οποίο φέρει την υπογραφή της Cosworth, όπου αυτή τη στιγμή θεωρείται ο καλύτερος V12 κινητήρας στον κόσμο.

Στο παρακάτω video θα δεις τον Dario Franchitti να μιλά με τον Gordon Murray για τις περιπλοκές που αντιμετώπισαν στην εξέλιξη αυτού του εκπληκτικού κινητήρα, αλλά και κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης του.

Ο κινητήρας εξελίχθηκε από λευκό χαρτί σε συνεργασία με την Cosworth και είναι ο κινητήρας με τον υψηλότερο ρυθμό περιστροφής, την ταχύτερη απόκριση, την μεγαλύτερη ειδική ισχύ και ο πιο ελαφρύς V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας (182 κιλά) που έχει μπει σε αυτοκίνητο δρόμου. Δεν είναι, όμως, μόνο το πολύ υψηλό όριο περιστροφής που εντυπωσιάζει, αλλά και η ευστροφία του, καθώς η GMA αναφέρει ότι από το ρελαντί έως τον “κόφτη” χρειάζεται μόλις 0,3 δευτ.

Η χωρητικότητα του είναι 3.994 κ.εκ., και αποδίδει 663 άλογα στις 11.500 σ.α.λ. με την ροπή να φτάνει τα 467 Nm στις 9.000 σ.α.λ. Ωστόσο, το 71% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις μόλις 2.500 σ.α.λ., κάτι που εξασφαλίζει την απαραίτητη “οδηγησιμότητα” σε καθημερινή χρήση.

Η σχέση συμπίεσης είναι στο 14:1, οι δύο σειρές των κυλίνδρων σχηματίζουν γωνία 65 μοιρών, με τη διάμετρο των κυλίνδρων να είναι 81,5 χλστ. και η διαδρομή τους στα 63,8 χλστ., γι’αυτό και ο κόφτης στροφών αγγίζει τις 12.100 σ.α.λ. Αυτό, τον καθιστά τον κινητήρα με το υψηλότερο όριο περιστροφής που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...