Στα τέλη του περασμένου χρόνου η Gordon Murray Automotive βρέθηκε για περίπου μια εβδομάδα στα βόρεια τμήματα της Σουηδίας, ώστε να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες χειμερινές δοκιμές εξέλιξης και ελέγχου των συστημάτων του T.50, έτσι ώστε το νέο supercar να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο έτος.

Τότε, η GMA είχε δώσει μερικές φωτογραφίες από τα δύο πρωτότυπα του supercar της, και τώρα με το πρόγραμμα των ακραίων χειμερινών δοκιμών του T.50 να έχει ολοκληρωθεί, ο Dario Franchitti μιλά με τον Gareth Howell, επικεφαλής οδηγός δοκιμών, για την απόδοση του αυτοκινήτου… και το κρύο.

Η βρετανική εταιρία έχει πάει εκεί δύο πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα, ώστε να δοκιμάσει τα συστήματα του πρώτου της hypercar σε ακραίες συνθήκες με θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Το ένα εκ των αυτοκινήτων (το κόκκινο) έφερε την διακριτική ονομασία VP1, ήτοι το πρώτο πρωτότυπο για την επικύρωση (validation prototype), ενώ το δεύτερο (το μπλε) είναι το VP3.

Να θυμίσω ότι 4,0-λίτρος V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας του T.50 αποδίδει 663 άλογα στις 11.500 σ.α.λ, έχοντας κόφτη στις 12.100 σ.α.λ. Η ροπή του κινητήρα φτάνει τα 467 Nm στις 9.000 σ.α.λ. Το 71% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις μόλις 2.500 σ.α.λ., κάτι που εξασφαλίζει την απαραίτητη “οδηγησιμότητα” του αυτοκινήτου σε καθημερινή χρήση.

Η σχέση συμπίεσης είναι στο 14,0:1, οι δύο σειρές των κυλίνδρων σχηματίζουν γωνία 65 μοιρών, με τη διάμετρο των κυλίνδρων να είναι 81,5 χλστ. και η διαδρομή τους στα 63,8 χλστ.