Μία από τις πολλές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών στην Ευρώπη. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο προέρχονται από τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο και για προφανείς λόγους, πολλοί δεν κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους από τις αρχές του 2022. Αυτό έχει αφήσει τον κλάδο με έλλειμμα οδηγών για τη μεταφορά των νέων αυτοκινήτων από τα εργοστάσια στους αντιπροσώπους σε όλη την Ευρώπη.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η πανδημία του κορωνοϊού που ακολουθήθηκε από την έλλειψη τσιπ, έβαλε φρένο στην παραγωγή αυτοκινήτων, έτσι η ζήτηση για οδηγούς φορτηγών μειώθηκε. Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναφέρουν τις δραστηριότητές τους σχεδόν με πλήρη δυναμικότητα στη Γηραιά Ήπειρο, αντιμετωπίζουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης καθώς δεν μπορούν να βρουν αρκετούς οδηγούς για να στείλουν τα νέα τους αυτοκίνητα στους ιδιοκτήτες τους.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που υπάρχει έλλειψη οδηγών φορτηγών στην Ευρώπη. Το 2021 σχεδόν 425.000 θέσεις οδηγών φορτηγών, το 10% του συνόλου, έμειναν ανακάλυπτες, με το ποσοστό να αυξήθηκε στο 14% το 2022.
Οι οδηγοί που συνταξιοδοτούνται δεν καλύπτονται από νέους, με αναλυτές να υποστηρίζουν πως το ποσοστό των ακάλυπτων θέσεων οδηγών φορτηγών θα αγγίξει το 60% έως το 2026. Σήμερα στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των οδικών μεταφορών με φορτηγά, το ποσοστό των νέων οδηγών περιορίζεται μόλις στο 6%.
Το υψηλό κόστος για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης παίζει και αυτό καθοριστικό ρόλο. Στη Γαλλία για παράδειγμα, το κόστος για να βγάλει κάποιος δίπλωμα οδήγησης για φορτηγό ανέρχεται στις 5.300 ευρώ, ποσό τριπλάσιο από τον μέσο μηνιαίο μισθό.
Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσπαθούν να βρουν λύσεις, η Stellantis σκέφτηκε να εκπαιδεύει εργαζομένους της στα εργοστάσια ως οδηγούς φορτηγών. Στη προσπάθεια αυτή, η εταιρία έχει στείλει e-mails και έχει τοποθετήσει αφίσες στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της για να προσελκύσει ανθρώπους που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, να εργαστούν ως οδηγοί φορτηγών.
Μέχρι σήμερα, περίπου 140 εργαζόμενοι έχουν αποδεχτεί τη πρόταση, με την Stellantis, μητρική εταιρία των Abarth, Alfa Romeo, Citroen, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot και Vauxhall να αναλαμβάνει το κόστος εκπαίδευσης τους για την έκδοση των σχετικών διπλωμάτων οδήγησης, ενώ παράλληλα σκέφτεται να αγοράσει τα δικά της φορτηγά.
Εκπρόσωπος της εταιρίες δήλωσε πως η αλλαγή εργασίας μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη και εάν κάποιος αποφασίσει να επιστρέψει στη προηγούμενη θέση του, η εταιρία θα του το επιτρέψει.
Μάλιστα η Stellantis για να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αποσταλεί ένα έτοιμο αυτοκίνητο στις αντιπροσωπείες της, ζητά ακόμη και από τους αντιπροσώπους να στείλουν δικό τους φορτηγό στο εργοστάσιο για να παραλάβει τα αυτοκίνητα των πελατών τους, έτσι ώστε να τους παραδώσουν γρηγορότερα.
Η Renault από τη μεριά της επικοινώνησε με την εταιρεία στελέχωσης Adecco Group για να της παράσχει βοήθεια, προκειμένου οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της να αποκτήσουν διπλώματα οδήγησης φορτηγών.