Το 1973 θεωρείται η χρονιά που γεννήθηκε ο θεσμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) υπό την αιγίδα της FIA, με την πρώτη χρονιά να αποτελείται από 13 αγώνες. Οι περισσότεροι από τους αυτούς ήταν προηγουμένως μέρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι ή του Διεθνούς Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, τα οποία προυπήρχαν.

Πρώτος αγώνας της σεζόν του 1973 ήταν το Rallye Monte-Carlo και έπρεπε να φτάσουμε μέχρι τον 10ο αγώνα για να σφραγιστεί ο τίτλος των κατασκευαστών. Αυτός, ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του WRC, πήγε στα χέρια της Alpine Renault, με τον Jean-Luc Therier να κατακτά τη νίκη στο Rallye Sanremo, μετά από 37 ειδικές και 520 αγωνιστικά χλμ. σε μεικτές επιφάνειες (άσφαλτος και χώμα). Ενδιαφέρον έχει ότι από το 1973 έως το 1978, το WRC απένειμε πρωτάθλημα μόνο για τον κατασκευαστή.

Επιπλέον, για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο αγωνιστικό Alpine A110 1800 που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα ανήκει σήμερα σε Έλληνα συλλέκτη, ο οποίος το έχει στην κατοχή του από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αφού πρώτα είχε περάσει από τα χέρια του Έλληνα αγωνιζόμενου “Σιρόκο”, κατά κόσμον Τάσος Λιβιεράτος.

Αφήνοντας την ιστορία στην άκρη, η Alpine μόλις έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω teaser φωτογραφία, η οποία μας δείχνει ότι η γαλλική ετοιμάζει μια ειδική έκδοση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο WRC.

Το A110 San Remo 1973, όπως θα είναι η πλήρης ονομασία της έκδοσης θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή 200 αυτοκίνητων, με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται σύντομα.