Κέρδη τριμήνου άνω των 40 δισ. δολαρίων για τις 5 μεγαλύτερες πετρελαϊκές

Σχετικά άρθρα

Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και τα αντίστοιχα κέρδη του 2022 τα οποία είχαν ανέλθει στα 9,1 δισ. δολάρια, (3,2 δισ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021).

Τα καθαρά κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώνουν αύξηση 22% και έφτασαν στα 8,7 δισ. δολάρια. Ο τριμηνιαίος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 89 δισ. δολάρια (+7%).

Η αύξηση των κερδών οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να διατηρεί το ποσοστό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της σταθερό στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, διατηρώντας το μέρισμα αμετάβλητο στα 0,2875 δολάρια ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο CEO της εταιρείας, Wael Sawan, είπε ότι:

Η εταιρία απέφερε ισχυρά αποτελέσματα και ισχυρή λειτουργική απόδοση, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης αστάθειας, ενώ συνέχισε να παρέχει ζωτικής σημασίας προμήθειες ασφαλούς ενέργειας.

Η μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου το τρίμηνο επηρέασαν τον αντίστοιχο κλάδο της Shell, που είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 18% το τρίμηνο στα 4,9 δισ. δολάρια. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από το άλμα κερδοφορίας κατά 139% στα 1,8 δισ. δολάρια που εμφάνισε η μονάδα της χημικών και διυλισμένων προϊόντων της.

Η Shell ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματά της αντανακλούν τη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων και το χαμηλότερο κόστος για τη διεξαγωγή των καθημερινών δραστηριοτήτων της. Πρόσθεσε ότι τα ισχυρά αποτελέσματα από την εμπορία καυσίμων αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των ασθενέστερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα αποτελέσματα της Shell έρχονται μετά τα αποτελέσματα της BP, η οποία ανακοίνωσε πτώση των κερδών πρώτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στις ισχυρές συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε κέρδη, 4,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρέασαν αρνητικά. Σημειώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους τα κέρδη της ήταν 4,8 δισ. δολάρια και το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 6,2 δισ. δολάρια.
Μαζί, oι BP, Shell, ExxonMobil, Chevron και TotalEnergies καταγράφουν κέρδη άνω των 40 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η TotalEnergies είδε τα κέρδη πρώτου τριμήνου να αυξάνονται κατά 12% στα 5,6 δισ. δολάρια. Οι αμερικανικοί κολοσσοί πετρελαίου και αερίου ExxonMobil και Chevron είδαν επίσης τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα το πρώτο τρίμηνο παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας, κυρίως χάρη στις δραστηριότητές τους διύλισης και των μέτρων εξοικονόμησής τους.

Τα καθαρά κέρδη της ExxonMobil διπλασιάστηκαν και πλέον σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, φθάνοντας τα 11,4 δισ. δολάρια, ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της Chevron εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 5% για να φθάσουν τα 6,6 δισ. δολάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Αποσύρθηκε η μήνυση κατά της πίστας της Laguna Seca

Στις αρχές του χρόνου μια ομάδα κατοίκων της περιοχής γύρω από τη πίστα της Laguna Seca στο Monterey της Καλιφόρνια, κατέθεσε μήνυση εναντίων της...

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν 6.000 δολάρια από κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλούν

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών...

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας με αυξήσεις και κλιμακωτά πρόστιμα

Την αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου των τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν 5.423.700 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σχεδιάζει από το 2025 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς προχώρησε...
Autoblog.gr