Κέρδη 15,3 δισ. δολαρίων για τις Shell και BP κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022

Σχετικά άρθρα

Η Shell ανακοίνωσε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη από το 2008, χάρη στο ράλι των τιμών ενέργειας. Συγκεκριμένα η Shell τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, μιας και αυτά ανήλθαν σε 9,1 δισ. δολάρια, από 3,2 δισ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 (6,4 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους).

Όσο για την έξοδό της από τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι της στοίχισε περί τα 3,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μερίσματός της κατά 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή. Δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επιστρέφει ρευστό στους μετόχους. Από το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Shell έχει ολοκληρώσει έως τώρα αγορές ύψους 4 δισ. δολαρίων. Οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Στον απόηχο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων η μετοχή ενισχύθηκε 3%.

Η BP από τη μεριά της ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 6,25 δισ. δολαρίων, έναντι κερδών 4,1 δισ. δολαρίων το 4ο τρίμηνο του 2021 και 2,63 δισ. δολαρίων το 1ο τρίμηνο του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές της BP έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 18% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη 1ου τριμήνου της BP είναι τα υψηλότερα που έχουν επιτευχθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων από αγοραπωλησίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από τα μεγάλα περιθώρια διύλισης.

Επίσης, ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε περαιτέρω εξαγορές μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η BP ανέφερε συνολική απώλεια για το τρίμηνο 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό περιελάμβανε επιβαρύνσεις προ φόρων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με την απομείωση του μεριδίου της BP, ύψους 19,75%, στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft και σε δύο άλλες κοινοπραξίες, ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η BP ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις επαναγορές μετοχών αφού τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η γαλλική TotalEnergies, η νορβηγική Equinor και οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevron και Exxon Mobil ανέφεραν επίσης μεγάλα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις φωνές στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούν επιβολή εφάπαξ φόρου υπερκερδών στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά της χώρας που έρχονται αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς.

Πολιτικά κόμματα σε Ευρώπη και εκτός ΕΕ και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τα κέρδη ρεκόρ των κολοσσών καυσίμων ως “άσεμνα” σε μια εποχή που πολλοί καταναλωτές παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...