Ιδιοκτήτες μήνυσαν την Tesla υποστηρίζοντας πως οι αναβαθμίσεις μειώνουν την αυτονομία έως και 20%

Σχετικά άρθρα

Μια ομάδα ιδιοκτητών Model S και Model X κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της Tesla στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζοντας πως οι αυτόματες over-the-air ενημερώσεις λογισμικού μείωσαν την αυτονομία και προκαλέσουν βλάβες στην μπαταρία των αυτοκινήτων τους.

Οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται πως οι αναβαθμίσεις της Tesla παραβιάζουν τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους, επειδή μπορούν να μειώσουν την αυτονομία έως και 20% και ενδέχεται να απαιτήσουν από ορισμένους ιδιοκτήτες να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες τους με κόστος 15.000 δολαρίων.

Στην αγωγή, οι ενάγοντας υποστηρίζουν πως τα αυτοκίνητα της Tesla είναι “προστατευμένοι υπολογιστές” σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι αυτόματες ενημερώσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Οι ιδιοκτήτες και οι εκμισθωτές των μοντέλων της Tesla είναι στο έλεος της εταιρίας που επιβάλει ενημερώσεις λογισμικού χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή του εκμισθωτή, κάθε φορά που το αυτοκίνητό τους συνδέεται σε Wi-Fi,

δήλωσε ο Steve Berman, δικηγόρος της Hagens Berman που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες και τους εκμισθωτές της Tesla.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες γενικά ειδοποιούν τους πελάτες όταν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια ενημέρωση λογισμικού, αλλά η Tesla δεν το κάνει και εγκαθιστά αυτόματες ενημερώσεις κάθε φορά που το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο Wi-Fi.

Επιπλέον, στην αγωγή αναφέρεται πως ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Tesla έχουν πληρώσει σε τρίτους 500 έως 750 δολάρια για να επιστρέψουν σε προηγούμενη έκδοση λογισμικού που σχετίζεται με την μπαταρία.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι ενημερώσεις της Tesla και τα αποτελέσματά τους παραβιάζουν τον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών, τον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Καλιφόρνια και τον νόμο περί νομικής προστασίας των καταναλωτών. Οι δικηγόροι λένε ότι η Tesla αρνείται την αποζημίωση σε ιδιοκτήτες και εκμισθωτές των Model S και Model X που αντιμετωπίζουν μειωμένη χωρητικότητα μπαταρίας μετά από μια ενημέρωση λογισμικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2021, η Tesla συμφώνησε να πληρώσει 1,9 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αξιώσεις πως μια ενημέρωση λογισμικού μείωσε προσωρινά τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας σε 1.743 Model S. Τότε οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων έλαβαν 625 δολάρια ο καθένας, ενώ περίπου 410.000 δολάρια δόθηκαν σε αμοιβές και έξοδα δικηγόρων.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ζητά από τους μετόχους της να δώσουν 56 δισ. δολάρια στον Elon Musk

Η Tesla θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο...