Επίσημο: Volvo EX30 [Τιμές]

Σχετικά άρθρα

Η Volvo αποκάλυψε σήμερα το EX30, το νέο της μικρό ηλεκτρικό crossover που τοποθετείται κάτω από το XC40 και βασίζεται στην SEA2 πλατφόρμα της Geely, την ίδια που χρησιμοποιούν τα Zeekr X και Smart #1.

Το EX30 έχει μήκος 4,233 μέτρα, πλάτος 1,837 μέτρα, ύψος 1,555 μέτρα, με το μεταξόνιο του να αγγίζει τα 2,65 μέτρα. Το βάρος του ξεκινά από τα 1.830 κιλά και προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις. Στην έκδοση Single Motor υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα, απόδοσης 272 ίππων με 343 Nm ροπής, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Διαθέτει LFP μπαταρία 49 kWh που χαρίζει αυτονομία έως 344 χλμ ανά φόρτιση (WLTP). Η έκδοση Single Motor Extended Rang φορά τον ίδιο κινητήρα απόδοσης 272 ίππων με 343 Nm ροπής, αλλά χάρη στη NMC μπαταρία των 64 kWh έχει αυτονομία 480 χλμ ανά φόρτιση (WLTP), με τα 0-100 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Η έκδοση Twin Motor Performance φορά την NMC μπαταρία με αυτονομία 426 χλμ. (WLTP) και έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον μπροστά και έναν στον πίσω άξονα, που αποδίδουν συνδυαστικά 428 άλογα με 543 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 3,6 δευτερόλεπτα, χρόνος που το κάνει το γρηγορότερο Volvo όλων των εποχών.

Η τελική ταχύτητα όλων των εκδόσεων περιορίζεται στα 180 χλμ/ώρα, με την NMC μπαταρία να υποστηρίζει ταχυφορτιστή έως και 153 kW που την φορτίζει από το 10% έως το 80% σε περίπου 25 λεπτά. Η LFP μπαταρία υποστηρίζει ταχυφόρτιση έως και 134 kW, απαιτώντας 26 λεπτά για να φορτίσει από το 10% έως το 80%.

Το 2024 θα αποκτήσει και Cross Country έκδοση που θα διαθέτει προστατευτικά πατώματος και προφυλακτήρων, άβαφα μαύρα προστατευτικά στους θόλους και στους προφυλακτήρες, αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ζάντες 18″ ή 19″, όπως και εκτός δρόμου ελαστικά.

Στο εσωτερικό του EX30 συναντάμε μια 12,3″ με το σύστημα infotainment να έχει ενσωματωμένες εφαρμογές και προσφέρει υπηρεσίες της Google, όντας το πρώτο μοντέλο Volvo που εξοπλίζεται με ασύρματη λειτουργία Apple CarPlay.

Υπάρχει ένα soundbar, το πρώτο στο είδος του, που αντλεί έμπνευση από τη σχεδίαση οικιακών συστημάτων ήχου. Ενσωματώνει μία σειρά ηχείων και μέσω της ομαδοποίησης διαφορετικών ηχείων σε μία μονάδα, μειώνονται η καλωδίωση και τα άλλα υλικά που απαιτούνται. Αυτό είναι τοποθετημένο κάτω από το παρμπρίζ και έτσι ελευθερώνεται πολύ περισσότερος αποθηκευτικός χώρο στις πόρτες, αφού καθιστά τα ηχεία στις πόρτες περιττά.

Ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση, η Volvo μετακίνησε τους διακόπτες για τα παράθυρα στην κεντρική κονσόλα. Οι πίσω επιβάτες μπορούν να τοποθετήσουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικές θήκες που βρίσκονται στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ υπάρχει και ένα χρήσιμο αποθηκευτικό συρτάρι κάτω από την κεντρική κονσόλα.

Τα παραπάνω -και άλλα παραδείγματα- αποτυπώνουν μία ευρύτερη αντίληψη κεντρικοποίησης που διατρέχει το εσωτερικό του EX30, ενώ και το “ντουλαπάκι” του συνοδηγού έχει αλλάξει θέση, καθώς βρίσκεται κάτω από την κεντρική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός μπορούν πλέον να το φτάνουν με ευκολία, ενώ έχει αυξημένη χωρητικότητα χάρη στο επίπεδο δάπεδο.

Οι τιμές του αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες.

Έκδοση Τιμή (ευρώ)
Core Single Motor 37.572
Core Single Motor Extended Range 42.966
Plus Single Motor 40.610
Plus Single Motor Extended Range 46.624
Plus Twin Motor Performance 49.352
Ultra Single Motor Extended Range 49.848
Ultra Twin Motor Performance 52.576

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επεκτείνεται στην Ευρώπη η XPeng

Η XPeng έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αγορά της Ευρώπης, έχοντας ήδη παρουσία στη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, πουλώντας τα...

H Lola εισέρχεται στη Formula E με τη Yamaha ως τεχνικό συνεργάτη

Η Lola Cars ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστρέφει στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό με μια πολυετή τεχνική συνεργασία με την Yamaha, και θα εισέλθει στο παγκόσμιο...

Υπηρεσία της Polestar για πρόσβαση 650.000+ σημείων φόρτισης στην Ευρώπη

Η Polestar και η Plugsurfing εγκαινιάζουν μια νέα δημόσια υπηρεσία φόρτισης στην Ευρώπη που ονομάζεται Polestar Charge. Με περισσότερα από 650.000 συμβατά σημεία φόρτισης...

To νέο Suzuki Swift ήρθε στην Ελλάδα [Τιμές]

Η τέταρτη γενιά του ιαπωνικού μοντέλου βρίσκεται στη χώρα μας και είναι ήδη διαθέσιμο, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει σήμερα τις τιμές του...
Autoblog.gr