Πιθανή η απαγόρευση της επιχρωμίωσης στην ΕΕ από το 2024 επειδή προκαλεί καρκίνο

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης του εξασθενούς χρωμίου (χρώμιο 6), εξαιτίας των καρκινογόνων ουσιών που απελευθερώνονται στον αέρα κατά την παραγωγή του.

Το χρώμιο σε στερεή μορφή είναι ακίνδυνο, αλλά κατά τη διαδικασία της επιχρωμίωσης, που απαιτεί τη βύθιση του εξαρτήματος σε μια δεξαμενή υγρού μέσω της οποίας διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, επιτρέποντας στο εξασθενές χρώμιο να προσκολληθεί σε αυτό, δημιουργούνται φυσαλίδες που όταν σκάνε απελευθερώνουν επικίνδυνους ατμούς στον αέρα.

Μέσα στους ατμούς περιέχεται ένα ισχυρό καρκινογόνο, το οποίο λέγεται ότι είναι 500 φορές πιο τοξικό από τα καυσαέρια που παράγει η καύση του ντίζελ και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα χημικά κατασταλτικά καπνού μπορούν να περιορίσουν αυτές τις εκπομπές, αλλά περιέχουν υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), οι οποίες είναι επίσης τοξικές.

Η Καλιφόρνια θα απαγορεύσει την χρήση του εξασθενούς χρωμίου σε διακοσμητικές επενδύσεις έως το 2027 και σε βιομηχανικές χρήσεις έως το 2039.

Κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν διαθέτει εξασθενές χρώμιο, μιας και αυτό απαγορεύτηκε μαζί με τον μόλυβδο και τον υδράργυρο για χρήση στα αυτοκίνητα που πωλούνται από τον Ιούλιο του 2003 και έπειτα. Επιπλέον το εξασθένες χρώμιο χρησιμοποιείται για την επιχρωμίωση μετάλλων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιχρωμίωση πλαστικών.

Εκτός από το ασημί φινίρισμα στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, το χρώμιο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, όπως νεροχύτες κουζίνας, σε φωτιστικά και σε εξαρτήματα που πρέπει να είναι ανθεκτικά στη σκουριά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι επιχειρήσεις επιχρωμίωσης συμβάλλουν μόνο στο 1% των συνολικών εκπομπών εξασθενούς χρωμίου, κάτι που οι υποστηρικτές αυτής της απαγόρευσης αναγνωρίζουν, αλλά υποστηρίζουν ότι είναι λιγότερο σημαντικό από τις ισχυρές συγκεντρώσεις που σχηματίζουν οι άλλες εγκαταστάσεις χρωμίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η βιομηχανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να απομακρυνθεί από το εξασθενές χρώμιο. Ενώ το τρισθενές χρώμιο έχει προταθεί ως υποκατάστατο, η μετασκευή μιας επιχείρησης για τη χρήση του υλικού είναι δαπανηρή και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο σκούρο από το εξασθενές χρώμιο, προκαλώντας ανησυχίες από αισθητικής άποψης.

Στην αεροδιαστημική βιομηχανία, ο άλλος μεγάλος χρήστης εξαρτημάτων χρωμίου, το τρισθενές χρώμιο δεν πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για πάχος, σκληρότητα και αντοχή στη διάβρωση. Αυτός είναι ο λόγος που δίνεται περισσότερος χρόνος στον κλάδο για να σταματήσει σταδιακά τη διαδικασία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...