Λονδίνο: Η επέκταση της ζώνης χαμηλών εκπομπών έφερε αντιδράσεις

Σχετικά άρθρα

Από την περασμένη Τρίτη οι αρχές του Λονδίνου έχουν επεκτείνει το ημερήσιο τέλος που επιβάλλουν στα πιο ρυπογόνα οχήματα, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις και την ανησυχία για επιδείνωση της κρίσης του κόστους ζωής.

Η Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) εφαρμόστηκε το 2019 σε μια μικρή ζώνη του κεντρικού Λονδίνου και επεκτάθηκε το 2021. Διευρύνεται τώρα σε περιοχές με επιπλέον πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Τα περισσότερα βενζινοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2006 και πετρελαιοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2015 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαίρεση, γεγονός που τα καθιστά υπόχρεα για την ημερήσια χρέωση.

Ο δήμαρχος της πόλης Sadiq Khan δηλώνει ότι η επέκταση θα μειώσει τους θανάτους από τη ρύπανση και θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Για την παρακολούθηση της νέας ζώνης, η Transport for London (TfL) είπε ότι θα εγκαταστήσει 2.750 κάμερες. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν τοποθετηθεί 1.900 κάμερες, σχεδόν το 70% του συνολικού αριθμού που είχε προγραμματιστεί.

Αρκετές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το ημερήσιο τέλος των 12,5 λιρών (14,6 ευρώ) είναι άδικο και θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίοι είναι πιθανότερο να οδηγούν παλαιότερα οχήματα, με την αστυνομία να τονίζει πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι “επιθέσεις” στις κάμερες που ελέγχουν την ζώνη ULEZ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κάμερες να καταστρέφονται ή να κλέβονται.

Η συζήτηση που διεξάγεται στο Λονδίνο ανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς το κόστος των μέτρων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να γίνεται αισθητό. Όσοι δεν πληρώσουν το ημερήσιο τέλος είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 180 λιρών (210 ευρώ), που μειώνεται στις 90 λίρες (105 ευρώ) εάν πληρωθεί εντός 14 ημερών.

Στην Ευρώπη, τα σχέδια για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και μείωση των εκπομπών στις μεταφορές συναντούν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες, με την Πολωνία να φτάνει στο σημείο να προσφεύγει κατά των Βρυξελλών για τις κλιματικές πολιτικές της ένωσης.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε την Τρίτη ότι η επέκταση της ULEZ ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Προηγουμένως είχε τονίσει ότι οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών εκτίθενται σε περισσότερη ρύπανση.

Η επέκταση της ULEΖ είναι αναπόσπαστο τμήμα των πολιτικών μας για να αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κοινωνικής αδικίας,

είπε ο Khan, επισημαίνοντας επίσης ότι 9 στα 10 οχήματα του Λονδίνου κινούνται ελεύθερα στη ζώνη χαμηλών εκπομπών. Οι επικριτές του μέτρου αμφισβήτησαν το νούμερο.

Η επέκταση της ULEZ πυροδότησε συζήτηση στη Βρετανία, η οποία έχει στόχο να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές έως το 2050, για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι κλιματικές πολιτικές χωρίς να αποξενωθούν οι ψηφοφόροι.

Για ορισμένους, η ULEZ ήταν η αιτία της ήττας των Εργατικών στις τοπικές εκλογές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των Συντηρητικών της κυβέρνησης για τις εθνικές εκλογές το 2024.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, ο Sadiq Khan, μέλος των Εργατικών, επέκτεινε το μέτρο της αποζημίωσης για την απόσυρση οχημάτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Οι αντίπαλοί του ωστόσο θεώρησαν ότι το ποσό των 2.000 λιρών είναι υπερβολικά μικρό.

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...