Ηφαίστειο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιέχει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο

Σχετικά άρθρα

Η τοποθεσία ενός πρώην υπερηφαιστείου στα σύνορα των πολιτειών του Όρεγκον και της Νεβάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πως κρύβει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στις ΗΠΑ και, πιθανώς, στον κόσμο.

Το τεράστιο κοίτασμα λιθίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για το συγκεκριμένο μέταλλο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances εκτιμά ότι στην καλντέρα McDermitt, έναν ηφαιστειακό κρατήρα στα σύνορα Νεβάδα-Όρεγκον που σχηματίστηκε πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια, είναι θαμμένα περίπου 120 εκατομμύρια τόνοι λιθίου.

Η καλντέρα σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη μάγματος πριν από περίπου 16,4 εκατομμύρια χρόνια, η οποία απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες λιθίου και άλλων μετάλλων. Μετά την έκρηξη, σχηματίστηκε μια λίμνη στον κρατήρα, η οποία παρέμεινε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με τα αποσαθρωμένα ηφαιστειακά και τα γύρω υλικά να σχηματίζουν στον πυθμένα της ένα πλούσιο σε άργιλο ίζημα.

Η λίμνη τελικά ξεράθηκε και μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη εξέθεσε τα ιζήματα σε μια καυτή, αλκαλική άλμη, πλούσια σε λίθιο και κάλιο. Η νέα in situ ανάλυση αποκάλυψε ότι ένα ασυνήθιστο φυλλοπυριτικό ορυκτό που ονομάζεται ιλλίτης, έχει διπλάσια συγκέντρωση λιθίου από τον σμηκτίτη που βρίσκεται πιο συχνά σε όλη την καλντέρα.

Αυτό είναι καλό νέο, καθώς ο ιλλίτης δεν είναι μόνο πιο πλούσιος σε λίθιο, αλλά είναι και πιο εύκολο να διαχωριστεί. Επιπλέον, τα κοιτάσματα είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε ένα σημείο στο νότιο χείλος της καλντέρας, στο Thacker Pass, που σημαίνει ότι η εξόρυξη θα γίνει σε ένα μικρό κομμάτι της περιοχής. Τουλάχιστον θεωρητικά. Η εξόρυξη λιθίου μπορεί, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, να εκπέμψει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, να μολύνει τα υπόγεια ύδατα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και να σπαταλήσει τόνους ορυκτών καυσίμων.

Για τους λόγους αυτούς, το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι οικολόγοι έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την εξόρυξη στην περιοχή, θεωρώντας ότι θα παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Εναντίον της εξόρυξης είναι και ακτιβιστές ιθαγενείς Αμερικανοί, καθώς θεωρούν ιερό τόπο το Thacker Pass. Ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους τον Ιούλιο. Γεωλόγοι της Americas Corporation εκτιμούν ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2026.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...