Μια ακόμη μήνυση κατά της Tesla λόγω φυλετικών διακρίσεων και περιστατικά ρατσισμού σε εργαζομένους της

Σχετικά άρθρα

Η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ (EEOC) κατέθεσε μήνυση εναντίον της Tesla την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, κατηγορώντας της για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου με την ανοχή της σε εκτεταμένη και συνεχιζόμενη φυλετική παρενόχληση των μαύρων υπαλλήλων της στο εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια, καθώς και για την άσκηση αντιποίνων σε ορισμένους εξ αυτών επειδή αντιτάχθηκαν στην παρενόχληση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι μαύροι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, υπομένουν συστηματικά φυλετικές κακοποιήσεις, διάχυτα στερεότυπα και εχθρότητα καθώς και ρατσιστικές προσβολές εναντίον τους.

Οι προσβολές εκτοξεύονταν χωρίς όριο και σε σημεία που συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι,

ανέφερε η EEOC. Οι μαύροι υπάλληλοι έβλεπαν τακτικά γκράφιτι με βρισιές, σβάστικες, απειλές και θηλιές σε όλο το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, των πάγκων του μπάνιου και των ανελκυστήρων, αναφέρεται στη μήνυση. Όπως αναφέρει η EEOC, όσοι υπάλληλοι κατήγγειλαν τις φυλετικές διακρίσεις εναντίον τους, απολύθηκαν ή μετατέθηκαν αλλού.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιβολή των νόμων για τα πολιτικά δικαιώματα, κατά των διακρίσεων σε χώρους εργασίας, κατατέθηκε την μήνυση στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες διευθέτησης πριν από τη δίκη και ζητά αποζημίωση και τιμωρία καθώς και πρόσθετη αμοιβή για τους πληγέντες εργαζόμενους. Επιδιώκει επίσης αλλαγές στις πρακτικές απασχόλησης της Tesla για την πρόληψη των διακρίσεων στο μέλλον.

Η Tesla έχει δεχθεί μήνυση και στο παρελθόν από μια κρατική υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων στην Καλιφόρνια με αφορμή ανάλογες καταγγελίες.

Επιπλέον, σε άλλη περίπτωση, δικαστήριο αποφάσισε αποζημίωση ύψους 136,9 εκατ. δολαρίων το 2021 σε έναν μαύρο πρώην εργαζόμενο, τον Owen Diaz, καθώς αποδείχθηκε πως υπέστη φυλετική παρενόχληση στο εργοστάσιο του Fremont, αλλά τον Απρίλιο του 2022 ένας δικαστής μείωσε την αποζημίωση στα 15 εκατομμύρια δολάρια. Ο Diaz απέρριψε το ποσό και τον Απρίλιο του 2023 δικαστήριο μείωσε το ποσό στα 3,2 εκατ. δολάρια.

Πέρυσι, ένα οικονομικό έγγραφο της Tesla αποκάλυψε ότι η EEOC είχε εκδώσει ένα πόρισμα κατά της εταιρείας. Μετά από αυτό, η Tesla αποπειράθηκε να επιτύχει έναν διακανονισμό με την Επιτροπή. Καθώς η προσπάθεια συμβιβασμού δεν ήταν επιτυχής, η EEOC οδηγήθηκε στην κατάθεση της μήνυσης.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...