Ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σύντηξη για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

Η ισραηλινή startup NT-Tao είναι μια startup που ασχολείται με την πυρηνική σύντηξη. Η εταιρία, που υποστηρίζεται από τη Honda, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μικρές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, ως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εταιρία δηλώνει πως θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις επίδειξης έως το 2029 και στοχεύει να τις εμπορευματοποιήσει εντός της δεκαετίας του 2030.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από σύντηξη θα έχουν ισχύ από 10.000 έως 20.000 kW και σχεδιάζονται προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμες και εγκατεστημένες ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός του δικτύου ηλεκτροδότησης, χάρη στο μικρό τους μέγεθος που επιτρέπει τη μεταφορά τους μέσα σε ένα κοντέινερ.

Συνεργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ και με οικονομική υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση, οι ερευνητές επιδιώκουν την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης, αναπαράγοντας αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στον ήλιο. Αξιοσημείωτο είναι το επίτευγμα ενός εργαστηρίου στις ΗΠΑ το 2022, που κατάφερε να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που εισήχθη στον αντιδραστήρα σύντηξης.

Πυρηνική σύντηξη ονομάζεται η συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας, δηλαδή πρόκειται για εξώθερμη αντίδραση. Πυρηνική σύντηξη μπορούν να κάνουν μόνον ελαφρά στοιχεία, όπως τα ισότοπα του υδρογόνου. Με την θέρμανση αερίου υδρογόνου σε υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούνται συγκρούσεις των πυρήνων των ατόμων του υδρογόνου, τόσο ορμητικές και βίαιες που τελικά αυτοί συνενώνονται δημιουργώντας σταδιακά, πυρήνες ενός άλλου στοιχείου (μεταστοιχείωση), του ηλίου, εκλύοντας ταυτόχρονα θερμική ενέργεια.

Μεγάλες εταιρίες όπως η Honda και η Mitsui Sumitomo Insurance έχουν ήδη επενδύσει στον τομέα, με την NT-Tao να συγκεντρώνει σημαντικά κεφάλαια, άνω των 28 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, η Honda εξετάζει πιθανές εφαρμογές της παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τις εγκαταστάσεις της NT-Tao να επιτρέπουν τη φόρτιση 1.000 οχημάτων ταυτόχρονα. Οι προοπτικές της τεχνολογίας αυτής επεκτείνονται στην εγκατάσταση μικρών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε κέντρα δεδομένων και σε εργοστάσια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NT-Tao, Oded Gour-Lavie, εκτιμά ότι η επένδυση για μια εγκατάσταση ισχύος 20.000 kW θα ανέλθει σε 70 έως 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής αναμένεται να κυμαίνεται από 6 σεντ έως 13 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Τέλος, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν περιβαλλοντική επιλογή λόγω της έλλειψης εκπομπών θερμοκηπίου κατά τη λειτουργία τους, η παραγωγή σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει πρόκληση, μιας και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, η πυρηνική σύντηξη αναδεικνύεται ως μια ελπιδοφόρα λύση για τον ενεργειακό τομέα.

ΠηγήNikkei Asia

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...