Επίσημο: Εκτός Red Bull o Adrian Newey

Σχετικά άρθρα

Το πολυσυζητημένο διαζύγιο Red Bull-Adrian Newey είναι γεγονός, με την αυστριακή ομάδα να ανακοινώνει μόλις ότι ο 65χρονος Βρετανός μηχανικός και αξιότιμος σχεδιαστής της F1 θα αποχωρήσει από την ομάδα μετά από σχεδόν 20 χρόνια στο Milton Keynes.

Ο Newey θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος τεχνικού διευθυντή της Red Bull το πρώτο τρίμηνο του 2025, χωρίς να γίνεται ακόμα γνωστή η ομάδα που θα τον εντάξει στο δυναμικό της. Ωστόσο, φήμες θέλουν τον κορυφαίο αεροδυναμιστή να έχει επιλέξει την Ferrari για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Μάλιστα δημοσιεύματα από την Ιταλία θέλουν τον Fred Vasseur, τον επικεφαλής της Ferrari, να συναντήθηκε χθες με τον Newey στο Λονδίνο.

O Βρετανός θα συνεχίσει να εργάζεται για την Red Bull μόνο στην ανάπτυξη του hypercar RB17 και δεν θα παίζει πλέον ενεργό ρόλο στις τεχνικές εξελίξεις στην ομάδα της Formula 1 και δεν θα συμμετέχει σε συναντήσεις για την μελλοντική πορεία του μονοθεσίου.

Παρότι το συμβόλαιό του έληγε στα τέλη του 2025, οι δικηγόροι του συμφώνησαν με την Red Bull ώστε από τον Μάρτιο του 2025 να μπορεί να εργαστεί για άλλη ομάδα.

Ο Βρετανός εντάχθηκε στη Red Bull λίγο πριν από τη δεύτερη σεζόν της ομάδας στη F1 το 2006 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας να μετατραπεί σε ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους Sebastian Vettel και Max Verstappen να γίνονται παγκόσμιοι πρωταθλητές με μονοθέσια υπό την πένα του.

Πιο συγκεκριμένα, η Red Bull έχει κατακτήσει έξι τίτλους κατασκευαστών και επτά τίτλους οδηγών, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πορεία για να πάρει και τα δύο πρωταθλήματα ξανά το 2024.

Ο Newey θα βρεθεί σε συγκεκριμένους αγώνες όλο το 2024 για να συνεχίσει να προσφέρει την πολύτιμη συμβολή του. Επιπλέον, η Red Bull κατέστησε σαφές ότι παρά την αποχώρησή του από την F1, ο Newey θα συνεχίσει να εργάζεται στο project RB17 της Red Bull, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Goodwood τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μιλώντας για την απόφασή του να φύγει, ο Newey είπε ότι ένιωθε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το κάνει, τονίζοντας:

Από τότε που ήμουν νέος, ήθελα να γίνω σχεδιαστής γρήγορων αυτοκινήτων. Το όνειρό μου ήταν να γίνω μηχανικός στη F1 και είχα την τύχη να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ήταν μεγάλη μου τιμή που έπαιξα βασικό ρόλο στην πρόοδο της Red Bull Racing από πρωτοεμφανιζόμενη σε ομάδα που κέρδισε πολλούς τίτλους.

Ωστόσο, νιώθω ότι τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να παραδώσω αυτή τη σκυτάλη σε άλλους και να αναζητήσω νέες προκλήσεις για τον εαυτό μου. Στο ενδιάμεσο, τα τελευταία στάδια ανάπτυξης της RB17 βρίσκονται μπροστά μας, οπότε για το υπόλοιπο του χρόνου μου με την ομάδα θα εστιάζω εκεί.

Ο επικεφαλής της ομάδας Christian Horner απέτισε φόρο τιμής στη συμβολή που έκανε ο Newey κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην ομάδα, καθώς είπε ότι η κληρονομιά του θα διατηρηθεί στο Milton Keynes, λέγοντας:

Όλες οι καλύτερες στιγμές μας από τα τελευταία 20 χρόνια ήρθαν από το χέρι του Adrian στον τεχνικό χειρισμό. Το όραμα και η λάμψη του μας βοήθησαν να κατακτήσουμε 13 τίτλους σε 20 σεζόν.

Η εξαιρετική του ικανότητα να ιδεολογεί πέρα από τη F1 και να εμπνέει ευρύτερα τη σχεδίαση μονοθέσιων της F1, το αξιοσημείωτο ταλέντο του να αγκαλιάζει την αλλαγή και να βρίσκει τους πιο ανταποδοτικούς τομείς των κανόνων στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί και η αδυσώπητη θέλησή του να κερδίσει, βοήθησαν την Red Bull. Ένας αγώνας για να γίνει μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι νομίζω ότι θα μπορούσε να φανταστεί ακόμη και ο αείμνηστος Dietrich Mateschitz.

Περισσότερο από αυτό, τα τελευταία 19 χρόνια με τον Adrian ήταν τεράστια διασκέδαση. Για μένα, όταν ο Adrian μπήκε στη Red Bull, ήταν ήδη σούπερ σταρ σχεδιαστής. Δύο δεκαετίες και 13 πρωταθλήματα αργότερα φεύγει ως πραγματικός θρύλος.

Είναι επίσης φίλος μου και κάποιος στον οποίο θα είμαι αιώνια ευγνώμων για όλα όσα έφερε στη συνεργασία μας. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του θα αντηχεί στις αίθουσες του Milton Keynes και το RB17 θα είναι μια κατάλληλη απόδειξη και κληρονομιά για τον χρόνο του μαζί μας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ο Pat Symonds σύμβουλος της Andretti για να μπει στην F1

Μετά από 7 χρόνια ως επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της F1, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εγγραφή των τεχνικών κανονισμών της F1 για το 2022 και...

Ο Hamilton έχει περιουσία 350 εκατ. λιρών

O Lewis Hamilton είναι ο 350ος πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 350 εκατ. λίρες, σύμφωνα με την...