Ο Lewis Hamilton ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την συμπεριφορά των φετινών μονοθεσίων μετά την πρώτη ημέρα των δοκιμών στο Μπαχρέιν, όπου σημείωσε τον 7ο ταχύτερο χρόνο. Ο Βρετανός είπε συγκεκριμένα:
Το μονοθέσιο είναι πιο κοντό, πιο ελαφρύ και στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να το ελέγξεις αν σου φύγει. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, μοιάζει πολύ με ράλι. Αλλά νομίζω ότι είμαστε πιο αργοί από τα μονοθέσια της F2 αυτή τη στιγμή, έτσι δεν είναι; Εννοώ, έτσι τουλάχιστον νιώθω.
Στη Βαρκελώνη δεν ένιωθα άσχημα. Εδώ [στο Μπαχρέιν], έχει πολύ αέρα και κάνει πολλή ζέστη, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις τη σωστή ισορροπία. Νομίζω ότι όλοι δυσκολεύονται. Στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, κάνεις 600 μέτρα “lift and coast” (άφημα γκαζιού και ρολάρισμα) σε έναν γύρο κατατακτήριων. Δεν είναι αυτό το νόημα των αγώνων. Εδώ [στο Μπαχρέιν], δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό επειδή υπάρχουν πολλές ζώνες φρεναρίσματος.
Οι χαμηλές ταχύτητες τις οποίες πρέπει να επιλέγουμε οφείλονται απλώς στο ότι δεν μπορούμε να ανακτήσουμε αρκετή ενέργεια από την μπαταρία.
Δεν μπορούμε να ανακτήσουμε αρκετή ισχύ μπαταρίας, γι’ αυτό πρέπει να ανεβάζουμε τις στροφές των κινητήρων σε πολύ, πολύ, πολύ υψηλές στροφές. Έτσι, σε ορισμένα σημεία κατεβάζουμε δεύτερη και πρώτη ταχύτητα απλώς για να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε αυτή την επιπλέον ισχύ.
Ο Hamilton εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι οπαδοί θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν τους νέους κανονισμούς της F1 σχετικά με την ενεργή αεροδυναμική και τη διαχείριση ενέργειας. «Κανένας από τους οπαδούς δεν πρόκειται να το καταλάβει», πρόσθεσε ο 41χρονος Βρετανός.
Είναι τόσο περίπλοκο. Είναι γελοιωδώς περίπλοκο. Ήμουν σε μια συνάντηση τις προάλλες, μας τα εξηγούσαν και ένιωθες ότι χρειάζεσαι πτυχίο πανεπιστημίου για να τα κατανοήσεις πλήρως όλα. Όσον αφορά τη διαχείριση από την πλευρά μας, θα έλεγα ότι είναι αρκετά απλή. Ίσως σε συνθήκες αγώνα να είναι διαφορετικά, θα δούμε.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα σύστημα που μπορεί αυτόματα… μόλις τελειώσεις έναν γύρο, μαθαίνει τον τρόπο που οδηγείς. Αν όμως, για παράδειγμα, μπλοκάρεις τους τροχούς και βγεις εκτός γραμμής, καλύπτεις μεγαλύτερη απόσταση και αυτό επηρεάζει τον αλγόριθμο. Οπότε, προσπαθούμε απλώς να το καταλάβουμε και να το κατανοήσουμε. Αλλά όλοι βρίσκονται στην ίδια θέση.
Ο Hamilton ήταν ανάμεσα στους αρκετούς οδηγούς που χάρηκαν που άφησαν πίσω τους την εποχή του ground-effect, καθώς δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί σε αυτά τα μονοθέσια. Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι οι νέοι κανονισμοί θα ταίριαζαν περισσότερο στο οδηγικό του στυλ, αλλά ο ίδιος αρνείται να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα.
Νομίζω ότι προς το παρόν, δεν μοιάζει καθόλου με την προηγούμενη γενιά, και είναι πραγματικά πολύ νωρίς ακόμα. Με το βασικό μονοθέσιο που έχουμε, προσπαθούμε ακόμα να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα. Προσπαθούμε να βρούμε το “παράθυρο” στο οποίο του αρέσει να λειτουργεί. Δεν έχουμε βελτιστοποιήσει τα ελαστικά, το αεροδυναμικό πακέτο, το ύψος από το έδαφος, τη μηχανική ισορροπία, όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα.
Οπότε, δεν πρόκειται να το κρίνω από τώρα. Δεν ένιωθα υπέροχα εκεί έξω σήμερα με τον άνεμο. Έχει πάρα πολύ αέρα, τον περισσότερο που θυμάμαι να έχει εδώ. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Επιπλέον, είναι η πρώτη μέρα εδώ και το πρωί δεν είναι ποτέ ευχάριστα. Αλλά γενικά, όπως είπα και στις προηγούμενες δοκιμές, είναι ένα πιο διασκεδαστικό μονοθέσιο στην οδήγηση.
