Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η σημερινή

Σχετικά άρθρα

3-Pedestrians-51s-36x72

Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου είναι, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων, ή, αλλιώς, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Ο θεσμός που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε με απόφαση της Κομισιόν το 2000, γίνεται κάθε χρόνο, με τις Αρχές πολλών πόλεων να κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα, ή να μετακινηθούν με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις.

Στον εορτασμό συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και τέσσερις του Καναδά, δίνοντας έτσι έναν παγκόσμιο τόνο σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Στην Ελλάδα, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, ενώ δεύτερη έρχεται η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά έναν χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την προώθηση της μετακίνησης με μέσα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που είναι και ο σκοπός της εν λόγω ημέρας, η λεωφόρος Νίκης, κεντρική παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, από τα Λαδάδικα μέχρι τον Λευκό Πύργο, πεζοδρομείται για έξι ώρες.

Συγκεκριμένα, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 της Δευτέρας, δε θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα στη λεωφόρο Νίκης από τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τη διασταύρωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, στον Λευκό Πύργο. Πεζοί και ποδηλάτες έχουν κατακλύσει το δρόμο και τα παράπλευρα πεζοδρόμια νωρίτερα από τις 10:00 της Δευτέρας, ενημέρωμένοι για το μέτρο.

Σημειώνεται, πάντως, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρο της Θεσσαλονίκης, ότι έχει αμφιδρομηθεί η οδός Δημοσθένους, από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη λεωφόρο Νίκης. Οι οδηγοί ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στις παράλληλες οδούς του κέντρου (Τσιμισκή, Μητροπόλεως , Ερμού και οδός Εγνατία). Ο ΟΑΣΘ έχει προγραμματίσει κατάλληλα τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται. Παράλληλα, προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με όλα τα λεωφορεία του Οργανισμού από τις 12:00 έως τις 18:00.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...
Autoblog.gr