Έχει περίπου μία βδομάδα που κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την φημολογούμενη νέα Lancia Stratos η οποία έκανε δοκιμές εξέλιξης στην πίστα  Balocco της Fiat και οι fans ανά τον κόσμο αναθάρρησαν!  Το συγκεκριμένο project καλύπτεται απο πέπλο μυστηρίου αφού δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμη επισήμως. Άσχετα όμως με αυτό, αξίζει να δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Η πρώτη Lancia Stratos είδε το φως της δημοσιότητας 40 χρόνια πριν, στην έκθεση του Τορίνο με σχεδίαση του να την έχει αναλάβει ο οίκος  Bertone. Έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο αυτοκίνητο σχεδιασμένο αποκλειστικά για την συμμετοχή της Lancia στο WRC αλλά και το πρώτο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε κινητήρα Ferrari εκτός των οχημάτων της Scuderia. Αν συνυπολογίσουμε και την φοβερή για την εποχή, και όχι μόνο, εμφάνιση κατανοούμε το γιατί έγινε ευσεβής πόθος πολλών και αφίσα στα δωμάτια ακόμα περισσοτέρων. Ήταν φυσικά περιορισμένης παραγωγής αλλά οι απόψεις διίστανται για τον ακριβή αριθμό (πολλοί λένε 492 παρήχθησαν αλλά ο οίκος Bertone υποστηρίζει οτι ήταν 502!).

Τέλος όμως το μάθημα ιστορίας, ας δούμε τι γίνεται στην εποχή μας. Οι φωτογραφίες μπορεί να δείχνουν το πρωτότυπο να γυρνά στην πίστα του Balocco στην Ιταλία αλλά το project λέγεται ότι ξεκίνησε 4 χρόνια πριν όταν 3 μεγάλοι σχεδιαστικοί οίκο κατέθεσαν τις  προτάσεις τους. Αξίζει να αναφέρουμε οτι και οι τρεις προτάσεις έγιναν full scale πρωτότυπα γεγονός που υποδεικνύει μεγάλο προϋπολογισμό αλλά και φιλοδοξίες παραγωγής. Οι πληροφορίες όπως έρχονται δείχνουν οτι ο οίκος Bertone θα πάρει και πάλι τα εύσημα για την δημιουργία και πιο συγκεκριμένα ο Jason Castriota (νυν Design Director της Saab αλλά εργαζόμενος στον οίκο όταν έγιναν οι προτάσεις), υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τα Bertone Mantide αλλά και την Ferrari P4/5 by Pininfarina. Φήμες επίσης θέλουν την νέα Stratos να έχει και πάλι γονίδια Scuderia αφού το σασί του ακούγεται ότι είναι της F430 αλλά με σαφώς μειωμένο μήκος, ενώ ο κινητήρας του θα είναι ο V8 της 430 Scuderia.

Το από ποιόν έγινε αυτή η κίνηση ωστόσο παραμένει μυστήριο. Κάποιοι θέλουν την νέα Stratos να είναι one-off project για κάποιον ζάμπλουτο συλλέκτη ενώ κάποιοι άλλοι λένε οτι όντως έτσι ξεκίνησε αλλά μπορεί να βγει σε περιορισμένη παραγωγή (όπως η Alfa Romeo 8C Competizione) απο την Lancia. Επίσης το όνομα δεν είναι σαφές καθώς τα δικαιώματα για το όνομα Stratos δεν ανήκουν πλέον στην Lancia αλλά στον Chris Hrabalek, γνωστό συλλέκτη Stratos και το όνομα πίσω απο την Fenomenon που έδειξε στην έκθεση της Γενεύης το 2005 ένα πρωτότυπο βασισμένο στην αρχική Stratos. Όπως είναι εμφανές οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και τα περισσότερα αυτή τη στιγμή είναι βάσιμες υποψίες ή υποθέσεις αλλά αν το συγκεκριμένο project βγει τελικά στην παραγωγή (με την ανάλογη εξαψήφια τιμή φυσικά) θα κάνει πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους και τους υπόλοιπους να μας τρέχουν τα σάλια !

Fenomenon Stratos Concept

[Πηγή : Italiaspeed.com | via: Fiatblog.nl]