Ο Tom Walkinshaw στα 64 του χρόνια έπειτα από μία μακρά και δύσκολη μάχη με το καρκίνο έφυγε εχθές από τη ζωή. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με το βιογραφικό αυτού του ανθρώπου; Οδηγός αγώνων, αφεντικό στην Benetton, τη Ligier και την Arrows στην F1, ιδρυτής της φημισμένης TWR και πρόεδρος της ομάδας rugby του Gloucester ήταν κάποια από τα κατορθώματά του.

Η πορεία του Walkinshaw στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεκίνησε νωρίς, όταν επιτέλους κατάφερε σε νεαρή ηλικία να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των γονιών του και να τρέξει με Formula Ford σε διάφορα πρωταθλήματα. Γρήγορα έφτιαξε την φήμη του ως γρήγορος και επιθετικός ανταγωνιστής, φήμη που θα τον ακολουθούσε και στην επιχειρηματική του καριέρα. Ο Walkinshaw ανακάλυψε νωρίς την κλίση του στην διοίκηση και τον έλεγχο αγωνιστικών ομάδων και ίδρυσε την TWR στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων αγωνιστικές ομάδες με αμάξια της BMW και της Mazda. Τα αγωνιστικά του ήταν πάντα γνωστά για την δύναμη τους, την ταχύτητα τους, την ενδελεχή προετοιμασία τους και την εξέλιξη τους στα όρια των κανονισμών. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, κέρδισε κάποιους αγώνες στο Βρετανικό πρωτάθλημα τουρισμού με ένα Rover SD1 αλλά τα καλύτερα ακόμα δεν είχαν έρθει. Αργότερα στη δεκαετία, έκλεισε συμφωνία να αγωνίζεται με Jaguars –και να φτιάχνει αμάξια δρόμου για αυτήν μέσω της TWR Jaguarsport- και αφού πρώτα κέρδισε κάποιους αγώνες -αλλά και τον τίτλο το ’84- στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τουρισμού με μία Jaguar XJS, ίδρυσε την Jaguar sports car team με την οποία κέρδισε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα και δύο νίκες στο Le Mans το 1988 και το 1990. Με αυτή την ομάδα έφερε και τον Ross Brawn στον χώρο.

Το 1991 πήγε στην Benetton F1 ως engineering director παίζοντας ηγετικό ρόλο και στρώνοντας τον δρόμο για τον πρώτο τίτλο του Michael Schumacher με την Benetton Ford. Από εκεί και πέρα άρχισε η πτώση του θρύλου Walkinshaw. Ένα σύντομο πέρασμα από την Ligier και στη συνέχεια στην Arrows της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών απέκτησε χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη επιτυχία κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο της Arrows αλλά και της TWR. Μετά από αυτό, ο Walkinshaw επικεντρώθηκε κυρίως στην Αυστραλία με την HSV αλλά και κάποιες κατασκευαστικές και μηχανολογικές επιχειρήσεις στην Ασία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε αποσυρθεί από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού που τόσο αγάπησε και τόσα πολλά πρόσφερε σε αυτόν και ξόδευε τον χρόνο του μανατζάροντας την αγαπημένη του ομάδα rugby του Gloucester.

[Πηγή: Autocar]