Είναι πραγματικά ευχάριστο το γεγονός ότι ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το περιοδικό Wall Street, το 2009 είχαμε 33.963 θανάτους εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων και συγκριτικά με το 2005 που ήταν 43.510, υπάρχει μια πτώση που αγγίζει το 22%. Παρόλα αυτά όμως, έρευνες συνεχώς υποστηρίζουν ότι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που καθημερινώς βομβαρδίζει την ζωή μας έχει προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα στην οδική μας συμπεριφορά.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan, η απόσπαση της προσοχής περιμένοντας ένα SMS ή ένα email έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των ατυχημάτων κατά 42% από το 2005 έως το 2008. Τελικά τι συμβαίνει; Η απάντηση είναι απλή… Τα ατυχήματα αυτά αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων. Η ασφάλεια των αυτοκινήτων συνεχώς ενισχύεται και βελτιώνεται, π.χ ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων από πλάγιες συγκρούσεις έχει μειωθεί σημαντικά στο γενικό αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων, που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από αυτά τα ατυχήματα.

Επίσης ενδιαφέρων προκαλεί η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στις ώρες αιχμής των τελευταίων χρόνων συγκριτικά με το έτος 2005. Σύμφωνα με την θεωρεία του περιοδικού Wall street, η αιτία της μείωσης είναι η οικονομική κρίση! Ναι! Η οικονομική κρίση οδήγησε σε απολύσεις και σε μειωμένο γενικά αριθμό εργαζομένων, οδηγώντας έτσι και σε μειωμένο αριθμό οδηγών στο δρόμο τις ώρες αιχμής.

Τι θα γίνει όμως όταν η οικονομία ανακάμψει; Οι “ειδικοί” λένε ότι τα ατυχήματα και πάλι θα αυξηθούν. Και μια που μιλάμε για ατυχήματα και είμαστε σε περίοδο γιορτών, και κάποιοι από μας έχουν ήδη κανονίσει πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια ή τέλος πάντων οποιαδήποτε έξοδο για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν που συνδυάζει ξεφάντωμα, προσοχή στο αλκοόλ! Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ! Πάρτε ένα ταξάκι και γυρίστε σπίτι με ασφάλεια, όχι τίποτα άλλο αλλά να βγάλουν και οι ταξιτζήδες το μεροκάματο τους, χρονιάρες μέρες!

[Πηγή: The Wall Street Journal]