Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η πυρηνική καταστροφή του εργοστασίου στη Fukushima το οποίο έχει φτάσει πλέον στην κλίμακα 7, στην ίδια κλίμακα με του εργοστασίου του Τσερνομπίλ.

Το ότι η ραδιενέργεια έχει εισχωρήσει στο έδαφος και στον ωκεανό είναι κάτι που το δυστυχώς ήταν αναπόφευκτο να γίνει, βάζοντας έτσι σε καραντίνα 29 περιφέρειες της Ιαπωνίας στις οποίες πρέπει να ελέγχονται όλα τα τρόφιμα για ραδιενέργεια. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο ίδιος φόβος της ραδιενέργειας ανάγκασε τον σύνδεσμο Ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανίων JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association) να ελέγχει όλα τα αυτοκίνητα προτού αυτά βγουν στην τοπική αγορά της Ιαπωνίας ή στις αγορές του κόσμου. Η Nissan, η Honda και η Toyota ήταν οι πρώτες εταιρίες που το είχαν ανακοινώσει, λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η JAMA προέβη σε αυτή την κίνηση για να καθησυχάσει τους πελάτης οι οποίες είναι νευρικοί και ρωτούν αν τα προϊόντα τους είναι ασφαλή από ραδιενέργεια. Μέχρι στιγμής τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αμελητέα, σύμφωνα με την JAMA. Η μόνη επιστροφή που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι σε ένα πλοίο το οποίο οι Κινέζοι δεν το δέχτηκαν αφού βρέθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας 3.5 μSv/h. Για να καταλάβεις το μέγεθος, μια τυπική ακτινογραφία στο νοσοκομείο εκλύει ενέργεια 100 μSv/h.

Από την άλλη το DetNews αναφέρει ότι η παραγωγή της Toyota θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα έως το τέλος του χρόνου. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, έχει δει την παγκόσμια παραγωγή της μειώνεται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Μέχρι στιγμής τα εργοστάσια της Toyota δουλεύουν στο 50%, με τους Ιάπωνες να πιστεύουν ότι η παραγωγή στην Ιαπωνία θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα έως τον Ιούλιο με τις αποστολές των ανταλλακτικών στα εργοστάσια της σε όλο τον κόσμο να εξομαλύνονται έως τον Αύγουστο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή των υπολοίπων εργοστασίων να έρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα στους επόμενους 2 με 3 μήνες.


[Πηγή: Bloomberg, DetNews | Photo Copyright: Air Photo Service Co. Ltd., Japan]